Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Faşistler Rusya'ya anarşistler Amerika'ya!

İspanya İç Savaşı'nda, 1939 yılının mart ayında yenilmeleriyle ve General Franco tarafından kimisinin öldürülüp kimisinin süründürülmesiyle (bir kısmını da 1937 mayısında, "iç savaş içinde iç savaş" çıkaran komünistler ezmişlerdi), anarşizmin ve anarşistlerin tarihe karıştığı, silindiği düşünülür.
Gerçi bizde Beşiktaş çarşısında bir miktar bulunur ama...
Anarşizm, şimdi ABD'nin New Hampshire eyaletinde ciddi olarak hortlamış!
"Free State Project" olarak anılan bu hareket, Obama'ya posta koyan ve "Tea Party" olarak bilinen tutucu cumhuriyetçilerden farklı.
Washington'a vergi ödemek istemiyorlar (duydun mu Diyarbakır?), hatta içlerinde "kendi paralarını basmayı" düşünenler bile var. (Burasını duyma Diyarbakır.)
"Merkezi devletin kurallarına uymaya mecbur muyuz?" diye soruyorlarmış.
O kadar ki, ehliyetsiz araba kullanma, bir protesto biçimi olarak yaygınlaşmış bu eyaletin Concord, Dover ve Keene gibi şehirlerinde.
Yahu bunlar güneyli falan değil, kuzeylinin, Yankee'nin de koyusu!
Kadınlar üstlerini çıkarıp, memelerini açıp toplu yürüyüş yapıyorlarmış, erkeklerle eşit olduklarını göstermek için.
Ve de elbette eşcinsel haklarını savunuyorlar. Uyuşturucunun serbest bırakılmasını da tabii. ("Eşcinsel evliliği New Hamphsire eyaletinde bizim sayemizde yasallaştı" diyorlar.)
"Uçuk kaçık" diyeceksiniz ama, sıkı durun, diğer bütün eyaletlerden de Amerikan halkının yüzde 10'u destekliyormuş bu hareketi...
Yok, bunun, eski İspanya'daki gibi "sendikalizm" boyutu yok. Bunlar solcu molcu değiller, görüşlerini ABD'nin Washington, Jefferson ve Adams gibi "kurucu babalarının" yazılarına ve demeçlerine dayandırıyorlar, bir de "şiddetli antikomünist" bayan yazar Ayn Rand'ın felsefesine (Zülfü Livaneli onu pek sever.)
Vallahi 1861 yılında ayaklanıp birlikten ayrılan güneyliler de aynı kurucu babalardan dem vuruyorlar, kuzeylileri "Amerika'nın temel ilkelerine ihanetle" suçluyorlardı. (Amerika Konfedere Devletleri'nin başkanı Jefferson Davis, "ihtilalci olan ben değilim, Abraham Lincoln'un kendisi" demişti, "kurulu düzeni onlar bozuyorlar, biz muhafaza etmek istiyoruz!"
Siz de ne dersiniz, bu Amerikan anarşizmi zamanla tıpkı altmışlı yılların "hippi" hareketi gibi uçup gider mi, gelişir ve yayılır mı?
Vallahi sıkı bir ekonomik krize daha bakar ha!
Gerçek şu ki, Arap ülkelerini hiç saymıyorum, Amerika'da olsun Avrupa'da olsun, "gayrımemnun" sayısı bir hayli yüksek (Türkiye'nin kıymetini biliniz, Diyarbakır sen de bil.)
İster misiniz, Ortadoğu haritasını yeniden çizmeye heveslenen ABD, önümüzdeki yıllarda kendi "ayrılıkçılarıyla" uğraşsın?
Bakalım orada da dışkı yedirme, köy yakma, sürgün gibi "tedbirler" görülür mü?
Yirmi birinci yüzyıl giderek daha ilginç olmaya başladı.
"Birşeyler" geliyor ama bakalım ne?
Marduk demeyin de, o bir şakaydı. (Gelirse çok gülerim ama.)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA