Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Senin adın kırmızı

Efendim, cahil ve kafasız bir adam olduğum için bu mesele beni uzun zamandır rahatsız ediyor vesselam...
Düşünüyorum taşınıyorum, içinden çıkamıyorum. Bir türlü çözüm bulamıyorum.
Hep karıştırıyorum...
Acaba diyorum...
Soru şu: Bayrakları bayrak yapan nedir?
Bezi mi, direği mi, ipi mi, şekli mi?
Üstündeki kanmış.
Kılıçdaroğlu bile öyle dedi.
Aydın Belediyesi'nin CHP'li başkanı Bayan Özlem Çerçioğlu (bunlar Özlem Hanım denilmesinden hoşlanmazlar), 30 Ağustos dolayısıyla bir afiş yaptırmış, bu ilimizin orasına burasına astırmış.
Afişte elbette Türk bayrağı, elbette geleneksel "Atatürk Kocatepe'de" resmi, hani bir eli cebinde bir eli çenesinde, öne doğru eğilmiş, elbette altında bir de şiir.
"Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır."
Bu şiiri yazan kimmiş?
Sıkı durun: Kemal Atatürk!
Bayan Özlem öyle demiş.
Vallahi Atatürk'ün sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını sevdiğini biliyorduk da (kulüp başkanının hangi türünü severdi acaba?), şair yanından haberimiz yoktu. Gerçi askeri okul sıralarında Namık Kemal'e "nazire" yazdığını kafamıza vura vura öğretmişlerdi ama...
Birileri "pes" deyince işin doğrusu ortaya çıkmış: Bu çok ünlü dizenin yazarı, tabii ki Mithat Cemal Kuntay.
Hani, otuzlu yıllarda, tek parti diktası tarafından "muhalif" ya da "yeterince muvafık değil" bulunarak arka plana atılmış, edebiyat tarihinden silinmeye, unutturulmaya çalışılmış Nahit Sırrı Örik, Abdülhak Şinasi Hisar ya da Sadri Ertem gibi mağdur ve mazlum yazarlarımızdan biri...
Böyle büyük bir şairi, böyle hamasi, milli, terbiyevi bir sanatçıyı nasıl afaroz etmişler, hayret...
Bayrakları bayrak yapan, üstündeki kan.
Yani, kırmızı.
Fakat, bildiğimiz kadarıyla kırmızı renk, ister kan olsun ister domates, yalnızca Türk, İngiliz, Fransız, Amerikan, Japon, İsviçre, Polonya, Avusturya, İspanya bayraklarında var. Arnavut bayrağında da var. (Panama, Paraguay, Peru falan, onlarda da var. Faik Sabri merhumun Büyük Atlas'ını önüme açtım, konuşuyorum.) Fakat İsveç, Finlandiya, Brezilya, İsrail, Arjantin, Uruguay, Suudi Arabistan, Hindistan, Pakistan, hele hele Yunanistan gibi devletlerin bayraklarında kırmızı yok! ("Güney Kıbrıs Rum Kesimi"nde de yok, ama o bir devlet değil ki, bir "kesim" alt tarafı. Kesim olmayacaksın hemşerim, kesim olursan hiç kıymeti yok.) İmdi, bunlar bayrak değil de Sümerbank patiskası mıdır, yoksa televizyonun bilgi yarışmalarına katılan parlak gençlerimizin öne sürdükleri gibi İngiliz kumaşı mıdır?
Bunlar da bayraksa, demek ki bayrakları bayrak yapan üstündeki kan değildir.
Yoksa Yunanlılar mavi kanlı, İsveçliler sarı kanlı, Brezilyalılar yeşil kanlı mıdır? (Alex sakatlık geçirdiği zaman çaktırmadan bakın bakalım, ne renkmiş?..)
Aklıma bir soru daha geliyor:
Bu memleketin yarı-aydınlarının IQ düzeyi sanıldığından daha yüksek midir daha düşük müdür?
Başka bir kelime kullanacaktım ama ya basmazlar ya da savcı ifademi alır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA