Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAŞMET BABAOĞLU

Twitter'la devrim yapılır mı?

Dijital teknoloji ve internet gündelik hayatımızda bir devrim gerçekleştirdi.
Artık hiçbir şey eskisi gibi değil, olmayacak!
Peki ya siyasal devrimler? İnternet bunu da becerebilir mi?
Twitter mesela...
Birçok kişi twitter'ın "isyancı" karakterine inanıyor.
İran'daki muhaliflerin internet haberleşmesini kullanması ve insanların tweet'leşerek sokaklara dökülmeleri bu kanaati güçlendiriyor.
Peki gerçekten öyle mi? Friendfeed, twitter, facebook gibi haberleşme mecraları baskı rejimlerine başkaldırıda "devrimci" bir rol oynayabilir mi?
Yoksa bu yeni moda bir heyecan ve popüler kültür yanılgısı mı?

***
İran'da seçimden sonra yaşananlara "twitter devrimi" denmişti. Rejim muhaliflerinin protesto gösterilerinin organizasyonunda twitter haberleşmesinin önemli payı vardı.
İran İslam Devrimi'nin 31. Yıldönümü'nde muhalefetin gelmiş geçmiş en büyük protesto gösterisini düzenleyeceği, "twitter devrimi"nin zirve noktasına ulaşacağı tahmin ediliyordu.
Olmadı! Olamadı!
Yine gösteri yapıldı elbette! Ancak Batı basınının ve ülke dışındaki İranlıların baştaki iddialarının doğru olmadığı anlaşıldı. Şimdi yavaş yavaş anlaşılıyor ki, twitter ve facebook gruplaşmaları bu kez "hizipleşme" ve "dağılma" sürecine dönüştü.
Geçenlerde Wall Street Journal'da Evgeny Morozov'un çok ilginç bir yazısı vardı. (The Digital Dictatorship, Feb.20/2010) Malum, bir devrim belli bir anda devrimcilerin merkezi dayanışmasını gerektirir. İnternet sanılanın aksine, bunu kolaylaştırmıyor, bazen "merkezkaç" etkisi yaratıyor.
İnternet ve demokrasi ilişkisi konusunda sayılı uzmanlardan olan Morozov şu gerçeğin altını özellikle çiziyor: "Örgütler olmadan örgütlenebilirsiniz ama devrimciler olmadan devrim yapamazsınız!"
***

Aslında isyan, devrim, direniş perspektifinin dışına çıkarak daha temel bir noktadan bakmalıyız meseleye...
Yani "twitter'la, facebook'la etkili siyaset yapabilir miyiz" diye sormalıyız.
Cevap ne peki?
Obama'nın Başkanlık kampanyasında twitter'ın yoğun biçimde kullanılması bazılarının bu soruya hemen "evet, yapabiliriz" cevabını vermesine yol açıyor.
Ama önce şunu sormak gerekir: Sanalda değil, gerçek siyasal alanda bir örgütünüz var mı? Bir ideolojiniz veya siyasal tasavvurunuz var mı?
Varsa, o zaman twitter bir işe yarar!
Çünkü özgür internet, özgür siyaset anlamına değil, çoğu zaman özgür geyik, özgür gevezelik, anlamına geliyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA