Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAŞMET BABAOĞLU

Hercai ruhlar Havai'de ne arıyor?

Kitapçıda dolaşırken "yeni gelenler" masasındaki bir kitabın kapağı dikkatimi çekti.
"Ho'oponopono: Kadim Hawaii Anlaşmazlık Çözme Stratejileri."
İster istemez, "hah, bir bu eksikti!" diye geçirdim içimden.
Kadim Uzakdoğu, Hint ve Mezopotamya öğretilerinin suyunu çıkarmıştık ya, şimdi sıra Havai'lilere gelmişti. (Amerikalılar gibi Hawaii diye yazmamız gerekmiyor.) Kitabın kapağına bakarken çocukluğumun Hollywood filmlerini hatırladım. Cizvit misyonerler Havai yerlilerini zorla "uygar"laştırır ve film boyunca sazdan etekli tombul kızlar dans edip dururlardı!
O günlerden bugüne gelmek; Havai geleneklerini eğip bükerek modern "kişisel gelişim" gevezeliklerimize katmak bir ilerleme midir, siz karar verin!

***

Asıl soru şu...
Madem kadim kültür ve inanışlara bu kadar değer veriyoruz...
O halde neden içine doğup büyüdüğümüz vahiy dinlerinin modernleşmeye yenilmeden önceki gelenek ve yorumlarına aynı özeni göstermiyor ve sırtımızı dönüyoruz?
Havai yerlilerinin sömürgeci istilasına uğrayıp kültürleri bozulmadan önce toplumsal anlaşmazlıkları çözmek için kullandıkları "danışmanlık" ve "sorumluluk alma" modelleri işimize yarayacak da...
Bizim geleneksel kültürümüzün istişare ve akit yoluyla barışma yöntemi neden işe yaramaz sayılacak, anlayan var mı?
Bu nasıl cıvık bir "yabancılaşma"dır!
***

Adım gibi eminim...
Bu yazıyı okuyan "Secret"çılar, "Yeni Çağ" inanışlarına ilgi duyanlar; Batı'dan ve Doğu'dan gelen her inanca heyecanla bağlanıp Ortadoğu karşısında korkuya kapılanlar...
Evinde pek spiritüel, işyerinde pek sert ve materyalist şehirliler...
Benimle dalga geçecekler... "Adam Ho'oponopono'nun bir Joe Vitale ve Dr. Len öğretisi olduğundan bile habersiz!"
Sonra (Ne demekse artık) evrene dönüp "seni seviyorum, özür dilerim, teşekkür ederim" diye tekrarlayacaklar. Ve bunların gerçekten kadim Havai inancına ait olduğunu sanacaklar.
Oysa biliyorum ama lafını etmeye değmez!
Çünkü bunların gerçek Havai'lilerle hiçbir ilgisi yok! Amerikalı inanç soytarılarının ekmek yedikleri uyduruk tezler hepsi!
Benden uyarması...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA