Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Bizde de 'seyyar sandık'çı olsun

31 Ekim 2010'da Ukrayna'da yapılan yerel seçimlerde kapı kapı dolaşan seyyar sandıkçıları gördük imrendik. Bu güzel uygulamayı paylaşayım istedim...
Seçimler başlamadan önce "Oyumu evimde atacağım" diyen Ukraynalı özürlünün imdadına seyyar sandıkçılar koşuyor.
Üçer kişiden oluşan görevliler, ellerine taşınabilir sandıklarını alarak ev ev dolaşıp, ihtiyar, engelli ve hasta vatandaşların kapısını çaldı. Seçmenlerden kimisi bahçesinde, kimisi de yatağında oyunu kullandı. Bu uygulamayla bir milyonu aşan özürlü, yaşlı ve hasta bir engele takılmadan evinde istediği adaya oyunu attı. Hepsi vatandaşlık görevini yapmanın huzuru içindeydi.
Ya bizde...
9 milyon engelli vatandaşımızdan yaklaşık 3.5 milyon engelli seçmen bozuk yollar, çarpık yapılaşma ve ulaşımerişim zorluğu gibi sebeplerden sandığa gidemiyor. Sandığa ulaşabilen körler ise "Pardon mührü nereye basalım" diyor.
Özetle Türkiye'de engelli yaşamak zor. Hele seçimlerde "çuvallama tekniği" ile oy kullanmaları daha da zor. Bakın Ukrayna, zoru kolay yapmış.
Bizde neden olmasın dedik. Seçim Kanunu'nun 74'üncü Maddesi'ndeki hükme bakıp, " Seyyar sandıkçılar eşliğinde özürlü, hasta ve yatalak vatandaşlarımız neden evinde oy kullanamıyor?" diyerek konuyu muhataplarına sorduk. İşte aldığım yanıtlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA