Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Hayat tarifleri

İtiraf edeyim, bu yılın son yazısını yazmak üzere, dün ekran karşısına geçtiğimde, 'battaniyeye sarılı ölümlerin acıtan gölgesi altında', önce ne yazacağımı hiç bilemedim. Çünkü Türkiye, yaşamı bazı öyle çok kanırtan insanlık manzaralarına tanıklık yapıyor ki, yazı anlamını yitiriyor. Çaresizleşiyor çünkü. Yunus Emre'nin "Bir garip ölmüş diyeler/ Üç günden sonra duyalar" dizelerindeki gibi, yazı üşüyüp kalıyor sessizce. Çığlığı uçuyor. Bu nedenle gündemin inciten çaresizliğinden uzaklaşayım izninizle.
"Hayat tarifleri" ile kucaklaşıp, belki hayatın anlamında esen rüzgarlı sözcükler ile buluşmak daha anlamlı. Örneğin yazar Ahmet Ümit, bir paragrafta aktarırken 'hayat tarifini'; "mutluluk arayışı" diye özetlemiş. Tiyatro, sinema sanatçısı Ali Poyrazoğlu'nun hayat tarifindeki çarpıcı cümlesi; "Bir araya gelmesi düşünülemeyen renkler, kokular, tatlar, bakışlar, duruşlar..."
Telekurye'nin Başkanı İzmirli Asuman Dayı ise hayatı bir tren yolculuğuna benzetmiş; farklı duraklarda inenlerin, binenlerin olduğu. İzmirli genç popçu Bengü, "Ben çok özlüyorum seni anne... Hayat tarifi sensin..." diye seslenmiş. Ünlü sinema, tiyatro oyuncusu Bülent Kayabaş, "Hayat; düşündüğümüzün, yapmak istediklerimizin, planladıklarımızın dışında gelişenlerdir" demiş John Lennon'un ünlü cümlesine gönderme yaparak. Yine oyuncu Cem Davran ise hayat tarifini; bir çorba kaşığı mutlu çocukluk, birer adet sevgi dolu anne ve baba, büyük bir salkım sağlık, yeterli miktarda eğitim, olumlu bakacak kadar iyimserlik; diye farklı başlıklar altında vermiş.

SEVGİ ARMAĞANI

Tiyatro sanatçısı Derya Baykal ise "Benim için hayatın anlamı sevmektir" demiş. Ünlü diyetisyen Ender Saraç, "Hayatın anlamı, esas baki saydığım ölüm sonrası hayata hazırlanmak ve insanlığa misafirliğimde yararlı olmaktır" diye yanıtlamış.
Ünlü modacı Faruk Saraç ise "Hayat bir varmış bir yokmuş..." noktasında takılmış. Usta tiyatrocu Haldun Dormen ise hayat tarifini, "Bir mum yakmak, bütün dünyayı aydınlatmaktır" diye özetlemiş. ITB ve VOB Başkanı Işınsu Kestelli hayatın anlamını tanımlarken, insan ömrünün uzunluğundan çok, nasıl yaşandığına, ne çok sevgiyle sarmalanabildiğine dikkat çekmiş. İşadamı Jak Kamhi, "Hayat, Tanrı'nın bize verdiği armağan" sözleriyle özetlemiş tarifini. İzmirli gazeteci Korcan Karar ise "La Vita e bella-Hayat güzeldir" diye seslenmiş.
EXPO Yürütme Komitesi Başkanı, İzmirli işadamı Mahmut Özgener, "Benim için hayatın anlamı ailem ve huzurlu bir dünya" demiş. Ünlü usta yazar Latife Tekin ise, "Söylemesi zor geliyor ama hayatın bir anlamı yok sanırım, kendiliğinden esip duran bir canlı fırtınası" diye devam ediyor. Ünlü televizyoncu, gazeteci Nebil Özgentürk, "Bir hangar dolusu gülümseme ile bakarken"; "İnadına Hayat" çığlığı ile özetlemiş hissettiğini. Yönetmen Yüksel Aksu ise, "Hayat bir penceredir, sırası gelen bakar geçer" ironisiyle özetlemiş tarifini. Yine düşündüren bir yanıt, kısa bir süre önce sonsuzluğa uğurladığımız siyaset adamı, rahmetli Aydın Menderes'ten gelmiş: "Hayat bir kavramdır. Bütün kavramlar gibi zihnimizin meydana getirdiği ama dış dünyada karşılığı olmayan bir şey" diye sürüyor. Bütün bu 'hayat tarifleri' ya da insanlığın tarihi kadar eski olan 'hayatın anlamı nedir?' sorusuna verilen yanıtları, bir kitaptan aktardım.

AYNUR TARTAN

Sayfalarını keyif ile karıştırdığım, bugüne dek okuduğum en güzel yemek kitaplarının başına yerleştireceğim, "Bak Mutfakta Hayat Var" adlı kitaptan. Meslek yaşamına İzmir'de gazeteci olarak başlayan sevgili arkadaşım Aynur Tartan, çok farklı alanlarda başarılı işler yaptıktan sonra, ikinci yemek kitabını da yazdı. Dostları ile mutfakta buluştu; hem hayat hem de yemek tariflerini aldı. Ortaya lezzet okyanuslarında öne çıkan, ama hayatı da incelikle sorgulayan, sade, minik, fakat derinlikli metinler çıktı. Ardından "Aynur'un Mutfağında Hayat Var" başlığı altında, kendi özel tariflerini de okuruyla paylaştı. Sevgili arkadaşım Aynur Tartan'ın güzel kitabı, hayatı paylaşılan bir şölen sofrasında çoğaltıyor. İnsanı hayata kışkırtıyor ve hayatı yüceltiyor. Hep öyle olsun; bu güzel ülkede hep insanı ve hayatı, hep birlikte yüceltelim. Gerisi yalandır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA