Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Ek yerleştirmeler ne zaman başlar?

2011-ÖSYS yerleştirme sonuçlarına göre, 597 bin üniversite adayı önlisans ve lisans programlarını kazandı. Ayrıca 191 bin genç de açık öğretim fakültesindeki bölümlere girdi. İlk etapta yapılan çalışmalara göre 58 bin kontenjan boşluğu görünüyor. Üniversite adaylarına sınav sonuçları gönderilmeyecek, bunlar ÖSYM'nin web sayfasında olacak Üniversiteli olan gençler, önümüzdeki 2 hafta içerisinde gerekli evraklarını tamamlayacaklar. 5 ve 9 Eylül arasında üniversitelerin kesin kayıtları yapılacak.
Sonuçlardan sonra, herhangi bir üniversiteyi kazanamayan adaylar ümitsizliğe kapılmamalı.
12 Eylül'den itibaren üniversiteler, boş kalan bölümlerini YÖK'e bildirecek, YÖK bu veriler doğrultusunda 2011 Ek Yerleştirme Kılavuzu'nu hazırlayacak. Bence yaklaşık 58 bin genç, üniversiteli olma şansını bir kez daha deneyebilecek.

Kazanamayanlar için yeni şans

Ek yerleştirmeye başvurabilmek için, adayların 2011 yerleştirme sonuçlarına göre herhangi bir yüksek öğretim programını kazanmamış olmaları gerekiyor. Herhangi bir programı kazanan aday, kayıt yaptırmasa da ek yerleştirmeye başvuramaz. Tabi burada açık öğretim fakültesinin kontenjansız bölümünü kazananlar için herhangi bir mani sözkonusu değil. Sınavsız geçiş kuralları da geçerli olacak.
Ek yerleştirmede bir yere girmek isteyen adayın puanı, o bölümün taban puanına eşit ya da fazla olması gerekiyor. Ek yerleştirmelerin, 3-7 Ekim arasında yapılacağını tahmin ediyorum. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir katıldığı bir televizyon programında, ek yerleştirmelerin 3 hafta sonra başlayacağını belirtmişti. Bu açıklama üniversite adaylarını yanıltmasın. Çünkü önce kesin kayıtlar, 5-9 Eylül tarihleri arasında yapılacak, sonrasında ek yerleştirmeye başvurulabilecek.
YGS'de yaşananlardan sonra, ÖSYM yanlıştan döndü. LYS'de, her adaya özgü ayrı bir soru kitapçığı olmadı. Kitapçıklar sınav salonunda dağıtıldı. Kitapçıkların üzerinde adayla ilgili hiçbir bilgi yer almadı.
Ancak, televizyon programında ÖSYM Başkanı'nın belirttiği gibi, salonlarda her adaya ayrı bir kitapçık verilmedi. Kısacası, LYS'de adaya özgü kitapçık yerine 13 farklı soru kitapçığı kullanıldı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA