Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN CELAL GÜZEL

Zavallı Fransızlar!

Hiçbir zaman Batı düşmanı olmadım. Bizden önceki nesiller Batı'ya ve özellikle Fransa'ya lüzumundan fazla önem vermişler; Fransızları Aydınlanma'nın bânîleri zannetmişlerdir. Kimsecikler kusura bakmasın ama ben Avrupa'yı, makyajı akmış yaşlı fahişelere benzetiyorum ve onlara çok acıyorum.
Fransa Senatosu
'nda Anayasa Komisyonu sözde Ermeni Soykırımının İnkârı Kanun Teklifini, düşünce ve düşünceyi ifade hürriyetine açıkça aykırı olduğu için 'kabul edilemez' bulmuştu. Yazımı kaleme aldığım saatte henüz Senato Genel Kurulu'nun nihaî kararı kesinleşmemişti. Lâkin bu gülünç ve çağdışı teklifin kanunlaşması umurumuzda bile değildir. Binlerce yıllık tarihe ve medeniyete sahip Türk Milleti, Kanunî'nin deyimiyle 'Françeska'ların basit siyasî çıkarlarıyla verdiği kararlara aldırmayacaktır.
Önemli olan, tarihî belgelerin açıkça ortaya koyduğu gerçeklerdir. Bu gerçeklerin ışığında, milletimizin tarihinde hiçbir soykırım olayının bulunmadığını açıkça ilân edebiliriz. Ortada böyle bir olay yokken, hiç kimse aslında mazlûm olan milletimize Taşnak torunlarının gönlü hoş olsun diye özür diletemez.

***

19. asrın sonlarından itibaren başlayan Ermeni olaylarını, 1915 tehcirini ve daha sonraki gelişmeleri gösteren en önemli vesikalar hâlen Osmanlı Arşivi'nde muhafaza edilmektedir ve Ermeni araştırmacıları dahil herkese açıktır. Bu arşivlerin ortaya çıkmasında emek veren bir idareci sıfatıyla tehcir konusundaki belgelerin önemine işaret etmek istiyorum.
Ayrıca, eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu'nun, TTK bünyesinde 2003'te kurduğu 'Ermeni Masası'nda, 'Ermeni Meselesi' ilk defa bilimsel olarak araştırılmaya başlanmıştır. Burada görevlendirilen ilim adamları, Ermeni sorununu, sadece Osmanlı Arşivi'nden değil, bunun haricinde dünyanın en önemli arşivlerini tarayarak araştırdılar. Prof. Dr. Kemal Çiçek, Amerikan Millî Arşivleri (NARA) ile Kongre Kütüphanesi Arşivi'ni; Prof. Dr. Hikmet Özdemir, İngiliz Arşivleri ile BM Arşivleri'ni; Prof. Dr. Ömer Turan, Harvard Üniversitesi Misyoner Arşivleri ile Near East Relief Arşivi'ni ve Doç. Dr. Ramazan Çalık da Alman Devlet Arşivi'ni tek tek tarayarak günümüze kadar incelenmemiş arşiv belgelerini derlediler. Gene Prof. Dr. Aygün Attar da Rus Arşivleri'ni elden geçirdi.
Netice hep aynıydı. Ermeniler hiçbir şekilde soykırıma tâbi olmamışlardı.
***

Ermeni tehciri meselesi, defaatle soruşturulmuş, kovuşturulmuş ve yargı önüne çıkarılmıştır. Bunları kısaca özetleyelim:
1. 1915 Temmuzu'nda, bizzat Osmanlı mercilerince, tehcir edilen Ermenilere zarar verenler için 12 vilâyette 'Dîvan-ı Harb-i Örfî Mahkemeleri' (Sıkıyönetim Mahkemeleri) kurulmuş ve yargılamalar sonunda, mahkemelere sevk edilen 1673 kişiden 1347'sinin suçları sabit görülerek cezalandırılmışlardır. Bu cezaların içinde 67 idam cezası da vardır. Muhakemeler 1915 ve 1916'da sürmüştür.
2. İşgal döneminde 1919'da kurdurulan uydurma mahkemelere Prof. Justin McCarty 'Kanguru Mahkemeleri' diyor ve işgalci müttefiklerin kukla yönetimince kurulduğunu belirtiyor. İçlerinde Nemrut Mustafa Mahkemesi'nin de bulunduğu bu kukla mahkemeler 'savaş suçu' yargılaması yapmışlar, ancak bütün arşivler ellerinde olduğu hâlde bir katliam neticesine varamamışlardır. İngiliz Yüksek Komiseri Caltorph, Londra'ya yazdığı bir raporda, yargılamaların maskaralığa dönüştürüldüğünü belirtmiştir (FO 371/4174/118377). Gene ABD Yüksek Komiseri Lewis Heck, 4 Nisan 1919 tarihli raporunda aynı meâldeki görüşlerini bildirmiştir (NARA 867.00/868; M 353, roll 7, fr. 448).
3. İşgalden sonra 'savaş suçu' iddiasıyla İngilizler 144 İttihatçı yöneticiyi benzeri suçlamalarla Malta'ya sürgüne göndermişler; ancak bu kişiler hakkında bizzat kendileri tarafından 'takipsizlik kararı' verilmiştir.
***

Şimdi bu ve benzeri onbinlerce belge varken, Ermeni soykırımı suçlamalarını kabul etmek, tarihî gerçeklere ve bilimsel belgelere sırt çevirmek değil midir?
Fransız Senatosu'ndaki bir avuç diyaspora beslemesinin aldığı/ alacağı karar önemli değildir. Biz atalarımızdan ve milletimizden eminiz. Her türlü zeminde bilimsel tartışmaya da açığız. Lâkin kimse atalarımızın işlemediği suçlardan dolayı özür dilememizi beklemesin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA