Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN CELAL GÜZEL

Suriye Türkmenleri

Sevgili okuyucular, bu Pazar sohbetinde size 'Suriye Türkmenleri'nden bahsedeceğim. Binlerce yıllık iftihar edilecek tarihi ile Türk Milleti, ne yazık ki en fazla zulme, haksızlığa ve katliama uğramış bir millettir. Daha geçen asrın başlarında altıbuçuk milyon kilometrekarelik devâsâ bir yüzölçümüne sahip Osmanlı Türk İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra, özellikle Müslüman Türk tebaaya sahip çıkılamamış, milyonlarca insanımız Balkanlar'da, Kafkaslar'da ve Ortadoğu'da hayatını kaybetmiştir.
İmparatorluk yıkıldıktan sonra yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nde Osmanlı Türk Devleti'nin mirası her anlamda reddedilmiş ve bugünkü sınırlarımız dışında kalan Müslüman ve Türk tebaamız kendi kaderine terk edilmiştir. Bugün Balkan katliamı ve göçü; Kafkas katliamı ve göçü, Kırım ve Ahıska Türklerinin tehciri ve Revan'da uygulanan katliam; Ortadoğu'da Irak ve Suriye Türklerinin katliamı, ne yazık ki bugün insanımız tarafından iyi bilinmemektedir.
Cumhuriyet döneminde, hudutlarımız dışında kalan Türkler, ihmâl edilerek en tabiî hakları konusunda himayesiz kalmışlardır. Özellikle uzun süren Baas dikta rejimi sırasında Saddam ve Hafız Esad gibi Türk düşmanı zalim diktatörler Türkmenleri ezmişlerdir.

***

Arap Baharı'nın Mart-2011 tarihinde Suriye'ye sıçramasıyla birlikte ülkede uzun yıllardır üstü örtülen yeni toplumsal dinamikler ortaya çıkmaya başlamıştır. Bunların başında da Türkiye açısından akraba topluluk olarak ayrı bir önem taşıyan Suriye Türkmenleri gelmektedir (Prof. Dr. Hasan Kanbolat).
Yedinci yüzyıldan itibaren Oğuz Boyları akıncılarının Irak ve Suriye'de görünmeye başladığı ve yoğun Türk göçlerinin 10. ve 11. yüzyıllarda gerçekleştiği bilinmektedir. Türkler, 11. yüzyıldan itibaren yaklaşık bin yıldır bugünkü Suriye topraklarında hâkimiyet kurmuşlar ve Birinci Dünya Savaşı'nın sonuna kadar Suriye'yi ve Suriyelileri savunmuşlardır.
23 milyona yakın nüfusu olan Suriye'de 1,5 milyon Türkçe konuşan ve 2 milyon Türkçeyi unutmuş Türkmen yaşamaktadır. Dillerini unutmuş olan Türkmenler, Türk kimliklerinin şuurundadırlar. Ayrıca, kimliklerini unutmuş olan en az 3 milyon civarında Sünnî Hanefî Türk asıllı Suriyeli vardır. ORSAM'ın (Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi) yaptığı bir araştırmada, Suriye'deki Türkmen köyleri ve nüfusları tek tek tespit edilmiştir. Buna göre, günümüzde Suriye Türkmenlerinin vilayetlere göre nüfus dağılımı şöyledir: Şam 460 bin, Halep 975 bin, Hama 350 bin, Humus 835 bin, Lazkiye 385 bin, Tartus 50 bin, Rakka 120 bin, Idlib 25 bin, Dera 75 bin, Huneytra 50 bin, diğer bölgeler 175 bin olmak üzere toplam 3,5 milyon.
***

Suriye Türkmenleri'nin bugünkü hedefleri, yeni oluşumda, haklarının -1921 Ankara Antlaşması'nda olduğu gibianayasa çerçevesinde korunmasının sağlanmasıdır. Suriye'de devrimin başarıya ulaşması durumunda ortaya çıkacak sivil demokratik bir siyasal sistemde Suriye Türkmenleri'nin de haklı beklentileri bulunmaktadır.
Türkmenler, mevcut durumda muhalif hareketlerin içinde yer almaktadır. Suriye genelinde Mart-Kasım 2011 tarihleri arasında 300 civarında Türkmen'in öldürüldüğü tespit edilmiştir. Ayrıca, yüzlerce kayıp ve tutuklu Türkmen bulunmaktadır.
Suriye Türkmenleri haklı olarak Türkiye'den çok şey beklemektedirler. Ancak, daha önce Irak Türkmenleri'nde olduğu gibi Suriye Türkmenleri'nde de geç kalındığı ve henüz somut bir adım atılamadığı müşahede edilmektedir (ORSAM Raporu).
Sadece Suriye Türkmenleri'nin durumu bile, Türkiye'nin Suriye konusunda seyirci kalmaması için bizce yeterli bir sebeptir. Türk Milleti kendi parçası olarak gördüğü Türkmen kardeşlerinin her zaman yanında olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA