Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

AK Parti kazandı, CHP kaybetti

Bir haftadır gündemi meşgul eden atama krizi pazar akşamı çözüldü. Sonunda, siyasi iradenin dediği oldu. Peki neden Org. İlker Başbuğ, uzlaşma aramadan, Hasan Iğsız'ı Kara Kuvvetleri Komutanı olarak teklif etmişti?
Kriz, Tayyip Erdoğan'ın Hasan Iğsız'ı istememesinden değil, İlker Başbuğ'un, Kara Kuvvetleri Komutanı olarak Iğsız'ı önermesinden doğdu. Mutlaka Erdoğan, adı, İrtica ile Mücadele Eylem Planı ve İnternet Andıcı'na karışmış olan Iğsız'a soğuk baktıklarını Genelkurmay Başkanı'na söylemişti. En azından Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bu isteksizliği mutlaka Başbuğ'a iletmişti. Başbuğ, o noktada, Iğsız yerine Jandarma Genel Komutanı Atila Işık'ın ismini ortaya atsaydı, kriz filân çıkmayacaktı. Atila Işık, durup dururken harcandı. Az daha, Org. Işık Koşaner'in Genelkurmay Başkanlığı da tehlikeye giriyordu. Hükûmet, akıllı bir manevrayla, Genelkurmay Başkanı'nı da atamadı; sorunu, Kara Kuvvetleri Komutanı'yla birlikte çözmek istedi. Başka bir teklif gelmeseydi, Başbuğ ile birlikte, Hasan Iğsız ve Işık Koşaner emekli olacaktı.
Doğrusu çok sayıda basın mensubu da, yetkinin sivil iradede olduğunu belirtmek suretiyle, iktidarın elini güçlendirdi. İlker Başbuğ, beklediği desteği sadece CHP'de buldu. Deniz Baykal, Atila Işık'ın istifasına arka çıktı: "Toplumumuza olumlu yansıması olacak dik bir duruş sergilemiştir." Kemal Kılıçdaroğlu ise, "Siyasetçi askerin işine burnunu sokmasın" diyerek, emir-komutanın siyasi irade dışında şekillenmesi gerektiğini savundu. Maalesef yanlış yaptı.
Kara Kuvvetleri Komutanı'nın atanmasında, Milli Savunma Bakanlığı'nın inhası ve başbakan ile cumhurbaşkanının imzası gerekiyor. Genelkurmay Başkanı ise, cumhurbaşkanının onayına sunulan Bakanlar Kurulu kararnamesiyle görevlendiriliyor. Bu durumda, siyasetin askerin işine burnunu sokmaması mümkün olabilir mi? CHP, teamülü, kanunun önüne geçirmeye gayret ederken, o teamülün geçmişteki hatalı uygulamalardan kaynaklandığı unutmuş görünüyordu.
Bence, Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin geçmişiyle farklı bir tavır sergileme fırsatını kaçırdı. Demek CHP iktidarda olsaydı, adı darbe teşebbüslerine ve psikolojik harekât belgelerine karışmış olanlara ilişmeyecekti.
Son bir haftada, AK Parti kararlılığıyla, krizden kazançlı çıkarken, CHP yara aldı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA