Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

"Balyoz belgeleri sahte" kampanyası

Balyoz darbe iddialarının sahte belgeye dayandığını ispatlama gayretleri, gene yoğunluk kazandı. Herkes, Balyoz'un başkomutanı Çetin Doğan Paşa'nın kızı ve damadının "blog"undan ilham alıyor. Oysa Taraf'tan Alper Görmüş, "Balyoz yalandır; belgeler 2009 yılında hazırlanıp 2002 tarihi atılmıştır" diyenlerin dayanaklarını, haftalar önce tek tek çürüttü. Birkaç örnek vermek isterim.
2007 öncesi "Ege Ordu Komutanlığı" denirdi. 2007'de, "Ege Ordusu Komutanlığı" tanımı kabul edildi. Oysa belgede "Ege Ordusu Komutanlığı" ndan bahsediliyor.
Alper Görmüş, Google'da bir araştırma yapmış ve "Ege Ordusu Komutanlığı" nın 2002'de de kullanıldığını tespit etmiş.
Darbe belgelerinin düzmece olduğunu ileri sürenler, "Büyük Ortadoğu Projesi- BOP" sözünün,ilk defa Condoleezza Rice tarafından Ağustos 2003'te kullanıldığını belirtiyor ve soruyor: "2002 tarihli Balyoz belgesinde BOP'tan nasıl bahsedilebilir?"
Sözü Alper Görmüş'e ve Cengiz Çandar'a verelim. Malum Çandar, Amerikan dış politikasını yakından izleyen bir gazeteci. Naklettikleri bilgilerden anlaşılıyor ki, "Greater Middle East" tabiri, 1990'lardan itibaren kullanılıyor; bu kavram, Amerikan Ulusal Güvenlik Stratejisi tartışmalarında yer alıyor. Meselâ, Amerikalı askerlerin üniversitesi niteliğindeki National Defense University (Milli Güvenlik Üniversitesi) tarafından yayınlanan Jed Snyder'in 1995 tarihli makalesi, "Turkey's role in the greater middle east" başlığını taşıyor. Aynı başlıklı bir başka makaleye 22 Mayıs 2002'de, Bush'un Neo-Con takımı, Donald Rumsfeld, Dick Cheney, Richard Perle, Paul Wolfowitz tarafından oluşturulan "Yeni Amerikan Yüzyıl Projesi" (PNAC) sitesinde, William Cristol imzasıyla rastlıyoruz.
Bu konuda çok örnek var ama yer darlığı yüzünden yer veremiyorum. Demek, BOP, 2002'den önce de kullanılıyor.
Bir başka soru, Haydar Baş'ın, 2005 tarihli bir konferansındaki bilgilerin benzerinin, 2002 tarihli Balyoz belgesinde nasıl yer aldığıyla ilgiliydi.
Haydar Baş, 2005'teki konuşmasını, daha önce kendisinin yaptığı ya da mevcut olan daha eski tarihli bir metne dayandıramaz mı? Nitekim Balyoz belgesindeki metinde kullanılan ekonomik veriler, Haydar Baş'ın ekonomik verilerinden farklı. Meselâ, Balyoz belgesinde "iç borçlar 250 milyar dolar" denilirken, Haydar Baş, 2005 tarihli konuşmasında "400 milyar dolarlık iç ve dış borçtan" söz ediyor. Balyoz belgesi, "dünya ticaretinin % 60'ının 500 büyük şirketin elinde olduğunu" yazıyor; Haydar Baş, "% 65 oranını" veriyor. Ya aynı kaynaktan beslendiler ya da Balyoz yazarı, Haydar Baş'ın önceki konuşmasını, bir forum blogundan alıp, yapıştırdı.
Şimdilik cevaplandırılmayan bir soru var ortada: "2008'de kurulan bir ilâç firması (Recordati), nasıl 2002 tarihli Balyoz'un firmalar listesinde yer alıyor?"
Bu hususun yargı safhasında aydınlanacağını tahmin ediyorum. Büyük ihtimalle, bu isimde ufak bir firma, o dönemde de mevcuttur ya da listeler güncellenmiştir. Zira, bu kadar kapsamlı sahte belge hazırlama becerisine sahip olanlar, tâli bir unsurda böyle bir hata yapabilirler mi? Alper Görmüş güzel bir örnek veriyor: "2002-2003 yılında, Hürriyet bünyesinde cereyan eden bir olaya katılanlar anlatılırken, o tarihte gazetede çalışmayanların isimlerini de yazmak, en sıradan bir araştırmacı için bile mümkün değil. Düzmece belge hazırlayanlar, savcılığın, önce bu listede yer alan firmaların o tarihte var olup olmadığına bakacağını bilmez mi?"
Son söz: "Balyoz belgeleri sahte" diyenler bu yazdıklarımı dikkatle okusunlar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA