5 günlük hava durumu
8 Temmuz 2011 Cuma
NAZLI ILICAK
Yazıyı Dinle
İletişim
SMS: NI yaz boşluk bırak mesajını yaz 4122'ye gönder. (1,60TL) MH:02165317373
BUGÜNKÜ TÜM YAZILARI
Medya Mahallesi'ne ayar
Hâkimler/Savcılar atama ve HSYK
Maaş ödenmesin

Hâkimler/Savcılar atama ve HSYK

"Milletvekillerinin tutukluluğunun devamına mahkemeler karar verdi" deyince, pek bilgiç bir edayla konuşuyorlar: "Hımmm... bu mahkemeler mi? Onlar, iktidarın hâkimleri. 12 Eylül anayasa değişikliğinden sonra şekillenen Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile birlikte, yargı siyasi iktidarın eline geçti. Şimdi askeri vesayet yok ama yargı üzerinde siyasi vesayet var."
Merak ettim; araştırdım. Acaba İstanbul'daki özel yetkili mahkemelerin kaç savcısı ve hâkimi yeni HSYK tarafından atandı? Elde ettiğim bilgileri sizlerle paylaşıyorum:
Özel Yetkili 6 mahkemede (9, 10, 11, 12, 13, 14) çalışan, başkan dahil, 30 hâkim mevcut. 21'i eski HSYK tarafından atanmış. Hatta bazıları Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nden kalmış. 9'unu yeni Kurul atamış. Eski HSYK'nın "İş yükü dolayısıyla mahkemelerin üye sayıları arttırılsın" talebi yerine getirilmiş. Her mahkemeye bir hâkim verilmiş. Ayrıca, 9'uncu, 10'uncu ve 13'üncü Ağır Ceza mahkemelerinde, ilave olarak bir hâkim daha görevlendirilmiş. Toplam 9 hâkim.
Buna mukabil, İstanbul Özel Yetkili mahkemelerinde görev yapan 7 hâkim, yeni HSYK tarafından görevden alınmış. Bunlardan en tartışmalı olanı, bir çırpıda peş peşe tahliye kararları veren Oktay Kuban. O da, eski HSYK'ya yaptığı başvurusunun işleme konulması sonucunda, Eskişehir'e atanmış. 3 hâkimin de, gene kendi istekleri doğrultusunda atamaları gerçekleşmiş. Etti dört. Sadece bir hâkim, re'sen görevinden alınmış: Yılmaz Alp. Onun özel yetkisinin kaldırılmasına, THKP-C ile ilişkili olduğu iddiaları yol açmış. Zafer Başkurt ile Erkan Çanak ise, uyuşturucu kaçakçılarıyla ilişkili görüldüğü iddiası yüzünden, soruşturma sebebiyle özel yetkili mahkemelerden başka yerlere tayin edilmiş. Bu kararın, eski HSYK'dan kalan Ali Suat Ertosun'un da katılımıyla, oy birliğiyle çıktığını biliyoruz. Çanak ve Başkurt, daha sonra emekliliklerini istediler ama emekli olmalarına rağmen, haklarındaki soruşturma sürüyor.
Mustafa Balbay'a ilişkin, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "tutukluluğun devamı" istikametindeki kararı çok tartışıldı. 13. Ağır Ceza'nın 4 hâkimi de, eski HSYK tarafından atanmış. Balbay ve Haberal kararlarına karşı, 14. Ağır Ceza'ya başvuruldu. Bu mahkemenin de 3 üyesi eski HSYK, sadece 1 üyesi yeni HSYK tarafından görevlendirilmiş.
Savcılara gelince... Toplam 22 savcı var. 17'sini eski Kurul atamış, 5'ini yeni. 3'ü, Başsavcı vekilliğine geçen Zekeriya Öz, Fikret Seçen ve Ercan Şafak'ın yerine atanıyor. 2'si iş yükünü karşılamak üzere ilave olarak mahkemelere veriliyor. Son yaz kararnamesinde, Kasım İlmioğlu'nun, özel yetkisi alınıp ve Büyükçekmece'ye atanıyor. Bunun sebebi olarak, Bakırköy'den kalan ve yeni sonuçlanan bir soruşturma gösteriliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın

Yazarın Önceki Yazıları
Yeni Bakanlar Kurulu ( 07.07.2011 )
Çetin Paşa'yı yakan konuşmalar ( 06.07.2011 )
Nerede millet iradesi? ( 05.07.2011 )
Sen milletvekili ol, o canlı bomba... ( 04.07.2011 )
Acele etme... Düşün taşın ( 03.07.2011 )
Dokunulmazlığa yeni formül ( 02.07.2011 )
Tayyip Erdoğan rest çekti ( 01.07.2011 )
Bir adım sonrası seçim olursa... ( 30.06.2011 )
Ya erken seçime gidilirse? ( 29.06.2011 )
Ne demiştin? Niçin caydın sözünden? ( 28.06.2011 )
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol