Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRAH KAYALIOĞLU

7 Eylül'e doğru sorular

Süper Lig maçlarının yayın hakkının yıllık bedelinin 321 milyon dolara satıldığı günümüzde yayıncı kuruluşun geniş haklarla donatılması kaçınılmaz. Ancak 6 Ağustos'ta yayınlanan medya talimatına göre maç sonraları sadece yayıncı kuruluş üç dakikayı geçmeyecek şekilde her takımdan ikişer futbolcu ile flaş röportaj gerçekleştirebiliyor. Maç sonlarındaki basın toplantılarını da sadece yayıncı kuruluş canlı verebiliyor. Mixed zone'un da kaldırılmış olması yayıncı kuruluş dışındaki televizyonların ve bütün gazetelerin haber imkanlarını kısıtlıyor.

PREMİER LİG'DE OYNATIR MISINIZ?
Kulüplerimiz ne yazık ki bundan mutsuz değil. Yetkililer, benzer kısıtlamaların İngiltere Premier Lig'de de olduğunu söylüyor. Peki; neden Premier Lig'in (varsa) sadece medya talimatını uyguluyoruz? Türkiye'de stat zeminlerini İngiltere'deki standarda getirmeye var mısınız? İngiltere'de böyle zeminlerde en üst düzey ligin maçları oynatılır mı? Zemini geçtim; sadece ve sadece tribün yapısıyla Eskişehir Atatürk, İzmir Alsancak veya Atatürk, Antalya Atatürk gibi statlarda Premier Ligi maçı oynatabilir misiniz? Bizdeki gibi mum ışığını andıran aydınlatmalarla Premier Lig maçı oynanır mı?
Bu kadarı da yetmez. İngiltere'deki gibi ligi kulüplerin yönetmesine, yayın gelirinin oradaki kriterlerle dağıtılmasına, federasyon payının da İngiltere gibi olmasına da var mısınız?
Şampiyonlar Ligi'nde, Avrupa Ligi'nde mixed zone var. Bütün gazeteciler, UEFA'nın organizasyonlarında futbolculara soru sorma hakkına sahip. Şahsen, 7 Eylül'de Saracoğlu Stadı'ndaki Türkiye-Belçika maçını merakla bekliyorum
. Bakalım TFF, ligdeki talimatı uygulayabilecek mi? Belçikalı gazetecilere, Beşiktaş-İstanbul Belediye maçında Türk gazetecilere layık gördüğü muameleyi yapabilecek mi?
Medya talimatının 23. maddesi "Yayın kuruluşları, reklamların yayınlanmasında hukuka, FIFA, UEFA ve TFF düzenlemelerine uymakla yükümlüdürler" diyor. Reklam için uygulanması gereken FIFA, UEFA düzenlemeleri mixed zone uygulamasında kötü mü oluyor?
Medya talimatı dışında da yanıt bekleyen sorular var.

YANIT VERECEK BİRİ VAR MI?
Türkiye Futbol Federasyonu'nun talimatları ve statüleri birer süs müdür? Süper Lig statüsünün 6. maddesinin 5. fıkrasında "Kulüpler, müsabaka yapacakları mahale en az yirmi dört saat önce gitmek ve bu Statü'nün ekinde yer alan zaman çizelgesine uygun hareket etmek zorundadırlar" yazılı.
Bu zorunluluğu ihlal etmek maçın oynanacağı mahale ulaşımda sorun yaşanmadığı sürece serbest midir? Serbest ise, örneğin sahada ambulans bulundurmayan ev sahibi kulübe de kimse yaralanmadığı, hayatını kaybetmediği sürece ceza verilmemesi, itfaiye aracı bulunmadığında yangın çıkmazsa ceza kesilmemesi gerekmez mi?
Buca-Beşiktaş maçı sonrası ev sahibi kulübe itfaiyeyi zamanında statta bulundurmadığı için ceza verildi. Beşiktaş'a müsabakanın yapılacağı mahale en az 24 saat önce gitmediği için hiçbir yaptırım yok.
TFF'nin hangi talimatlarının ve hangi statülerinin hangi maddelerinin ihlali serbesttir, hangilerinin değildir?
Sorulacak tonla soru var. Yanıt verecek var mı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA