Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Teröristi izleyen gözler

ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in kısa süre önce gerçekleşen Türkiye ziyaretinin "terörle mücadele, İran ve Afganistan" ekseninde önemli sonuçları oldu.
Örneğin, terör örgütü PKK'ya karşı verilen mücadelede, ABD'nin anlık istihbarat paylaşımının geleceği ne olacak?
Hemen belirtelim Türkiye, ABD'den silahlı insansız hava aracı istedi. ABD'nin elindeki Predatör olarak bilinen insansız hava araçları, terörist unsuru belirlemekle kalmıyor, anında imha edebiliyor. Kongre, şimdilik bu teknolojinin üçüncü bir ülkeye transferine sıcak bakmıyor. Silahsız Predatör talebi için ABD Savunma Bakanı Gates, "Irak ve Afganistan'da ihtiyacımız var ama bir bakalım" diyebildi.
Söz insansız hava araçlarından açılmışken, Türkiye'ye iletilen görüntülerin daha sonra bazı medya kuruluşlarına servis edildiği de hâlâ hafızalarda...
Peki Türkiye, teröristlere karşı teknolojik savaşın hangi aşamasında?
Cevabı, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'den aktaralım:
"Ay sonunda İsrail'den 6 Heron (insansız hava aracı) geliyor. Terör örgütü PKK, bu Heronları düşürebilecek kapasiteye sahip değil. Artık kendi istihbaratımızı üretip, anında uçak kaldırma imkânımız olacak!"
Bunun anlamı, sınırlarımızın içinde veya dışında saldırıya hazırlanan terörist unsurların tespit edildiği andan itibaren dakikalarla sınırlı sürede vurabileceğimiz güce erişilmesi...

***

ABD Savunma Bakanı'na İran konusunda yapılan yorumlar da ilginçti...
"Ekonomik tedbirlerle İran halkını yıldırmanın mümkün olmadığı yakın zamanda görüldü. Üstelik ambargoyu İran'a yaptırım isteyen ülkelerin şirketleri deldi. İran'a, 'Nükleer santral mi istiyorsunuz? Gelin birlikte yapalım' teklifi neden sunulmaz ki..."
Ve Afganistan... Geçtiğimiz hafta İstanbul'da yapılan NATO Toplantısı'nda örnek gösterilen tek ülke Türkiye idi. NATO üyesi ülkelerin bakanlarına gösterilen videoda, halkın içindeki Türk generalin, Mehmetçiğin başarısı vardı. Amerikalılar bile "Çözüm, Türklerin yönteminden geçiyor!" dedi.
İçeride, muhtelif iddiaların odağı haline getirilen ve yıpratılma kaygısı duyan TSK, dışarıda iftihar kaynağı. "Asker kışladan çıkmamalı, çıktığında sadece asli işiyle ilgili alanda bulunmalı" sözü bu yüzden çok anlamlı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA