Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Duran Adam

Tahmin ettiğimiz gibi, Merkez'in dün faiz karar günüydü ve "benden pas" dedi faize dokunmadı. Koridorun alt ve üstü arasındaki asimetriyi de gidermedi, durdu kaldı...
Ocakta durdu kaldı; döviz çıkarken durdurmayınca 28 Ocak'ta faizi 5.5 puan zıplattı. Geç kalmıştı. Dolar 24 Ocak'ta 2.32 TL'yi geçip zirveyi yaptıktan sonra adım atabildi. Gecikmenin bedeli Türkiye'yi dünyanın en yüksek ikinci faizini ödeyen ülke yaptı.
Şubatta durdu kaldı; oysa Türkiye'ye yabancı yatırımcı girişi başlamıştı, kalıcı hale getiremedi.
Martta durdu kaldı; yabancı girişi artarken, seçime yönelik olumlu beklentiler uluslararası yatırım bankaları tarafından bile dile getiriliyordu.
Nisanda durdu kaldı; seçim sonuçları siyasi istikrarı pekiştirmiş, yabancı girişi hızlanmıştı. Üstelik Avrupa'da canlanan ekonomi ihracata da olumlu yansıyordu.
Mayısta durdu kaldı; ilk indirimi yaptı fakat geç kalmıştı. Türkiye'de 4 ayda sadece borsaya 2 milyar 50 milyon $ giriş oldu.
Haziranda durdu kaldı; indirime devam etti fakat boyutu cılız kaldı. Yine geç kalmıştı çünkü ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımına başlayacağı artık dillerdeydi.
Dün de durdu kaldı; açıklama metninde büyümeyi ihracatın performansına, yani Avrupa ülkelerinin performansına bağladı. Yine geç kaldı çünkü artık FED yetkilileri faiz artırımının beklenenden erken olabileceğini haykırıyor.
Neticede bizim Duran Adam; el freni çekmiş gibi durdu kaldı. Fakat Türkiye'nin ajandası farklı, durmak yok, yola devam... Hatta "ikinci sıçrama" için bu hız yetmez diyoruz. Duran Adam'ın zihninde yeri yok büyümenin...
Yufka yüreklilerle çetin yolları aşmaktan vazgeçtik... Duran Adam ile yola devam edemeyeceğimize göre...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA