Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

İnci Akü'den carettalara 700 bin TL

İNCİ Akü, caretta carettaların özgürlüğü için 700 bin TL yatırım yaptı. Türkiye'nin 14 özel çevre koruma bölgesinden biri olan Dalyan'da gezi teknelerinden sulara karışan günde 2 bin ton mazota çare için kolları sıvayan İnci Akü, geliştirdiği özel akülerle tekneleri çevreci yapacak.
600 teknenin sefere çıkıytığı Dalyan'ı geçen yıl 800 bin turist ziyaret etti. Bu sayının 2011'de 1 milyona ulaşması bekleniyor.
Gelen turistlerin yüzde 75'i yurtdışından.
Ancak bu yoğun turizm etkinliği çevre ve doğal yaşamı da tehdit ediyor. Gezi tekneleri bölge halkının en önemli geçim kaynaklarından.
Bölgede 491 kayıtlı tekne var. Yaz aylarında dizel motorlu 600'e yakın gezi teknesi her gün sefere çıkıyor. Turizm mevsiminde tahminen günde 2 ton mazotun Dalyan sularına karıştığı belirtiliyor.

DÖRT YILLIK AR-GE ÇALIŞMASI
İnci Akü, 4 yıllık bir Ar-Ge sonucunda hayata geçirdiği "Mavi Deniz Özgür Caretta" proje ile soruna el koydu. Dizel motora eş değer performans sağlayan, yakıt giderlerini 10 kata kadar azaltan, "Enerjisini akülerden alan Elektrikli Motorlu Tahrik Sistemi"ni geliştirdi ve patentini aldı. İki tekneyi de atık sıvı bırakmayan, egzoz gazı üretmeyen, dört kata kadar daha sessiz Caretta Bot'a dönüştürdü.
İnci Akü CEO'su Göksel Paker şu açıklamayı yaptı: "Dalyan'da Caretta Caretta'ların korunması için azami özen gösteriliyor. Ancak, Köyceğiz Gölü ve kanallarda dolaşan tur tekneleri, çıkardıkları gürültü, saldıkları sintine suyuna karışan mazot, yağ ve egsoz dumanıyla bu ortama uymuyor.
Turmepa'nın çağrısıyla 2007'de Ar-Ge çalışmalarına başladık. Hedefimiz buradaki teknelerin elektrikle çalışır hale dönüştürülmesiydi. Motor için Femsan'la işbirliğine yaptık. 2008'de bu bölgede ilk elektrikle çalışan tekne dönüşümünü gerçekleştirdik.
Adına da "Caretta Bot" dedik." Paker, "2011 hedefimiz, 20 tekneyi elektrikliye dönüştürmek.
5 yıl sonra tamamının elektrikliye dönüşmesi" diyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA