Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Tivnikli: Patron yabancı olabilir, şirket milli

Abdullah Tivnikli, yardımsever, duygusal ve inançlı bir işadamı... İngiltere'de okumuş, farklı kesimlerle iç içe olmuş. Bosna'dan, Afrika'ya gönüllü sivil toplumculuk yapmış. Varlıklı bir aileden gelmesine rağmen bu varlığı göstermekten hoşlanmıyor. Yeni nesil muhafazakâr işadamlarına iyi bir örnek. Yıllar önce Körfez sermayesini Türkiye'ye taşıdı. Al Baraka'nın kurucularından. 25 yıldır Kuveyt Türk'te başkan vekili. Halen T. Telekom'un yönetim kurulu üyesi.
Kendisiyle görüştük.
* Türk Telekom özelleştirmesinde evdeki hesap çarşıya uymadı, değil mi?
- T. Telekom'u 21 yıllığına imtiyaz satışı yoluyla aldık. Ama satış Danıştay kararıyla "İşletme Hakkı Devri"ne dönüştü. 15 yıl sonra şirketi devredeceğiz. Aldığımızda bir kamu şirketiydi. Enkaz değil, 165 yıllık bir kültürü devraldık. T. Telekom'da patron yabancı olabilir ama şirket milli. Buna itina gösteriyoruz.
* Özelleştirme öncesi şirkette 50 bin kişi çalışıyordu. 10 bin kişi emekli edildi. Şimdi durum ne?
- 32 bin çalışanı var.
* Böyle şirketlerde yabancı danışmanlar ve altyapı sağlayıcılar eksik olmaz, değil mi?
- Eskiden British Telekom'dan danışmanlar varmış. Baktık, bizim danışmanlar yabancılardan çok iyi. Anladık ki, arkadaşların önlerini açalım, gerisi gelecek. Bunu yaptık. Ayrıca Microsoft veya diğer şirketlerden yönetici getirdik. Ar-Ge için. 4-5 teknoloji şirketi aldık. Hindistan ve S. Arabistan'a yazılım satıyoruz. Vitamin ve oyun programlarını yurtdışına pazarlıyoruz. İstiyoruz ki, vatandaş iyi hizmet alsın, "İyi ki şirket özelleştirildi" desin.
* Çok zengin bir gayrimenkul portföyünüz mü var?
- Özelleştirme öncesi tüm gayrimenkuller PTT, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve Türksat'a devredilmiş. Bizde pek bir şey yok. Binaya ihtiyaç doğdu. Ümraniye'de bir arazi vardı, "Türksat'tan alalım" dedik. Onu bile alamadık. Bize çalışan ve işleyen yerler ile küçük parçalar kaldı.
* Boğaz'daki araziler sizin değil mi?
- Hayır, Kıyı Emniyeti'ne ait...
* Son günlerde portföyünüzdeki bazı arazileri sattığınız söyleniyor, doğru mu?
- Bir arazi portföyümüz var. Bunları ne yapalım, diye düşündük. T. Telekom işlerini sürdürmek için aldığı gayrimenkulleri ve binaları kullanmak, yenilemek zorunda. Özelleştirme İdaresi'ne sorduk. "Gayrimenkul portföyünü azaltmadıkça atıl olanları satabilir, yerine yenilerini koyabilirsiniz. Gayrimenkul portföyünü artıracaksanız, ihale yoluyla satılmasında sıkıntı görmüyoruz" dediler...
* O yüzden mi ihaleye çıktınız? İleride hukuki bir sorun yaşamaz mısınız?
- Niye yaşayalım? Atıl duran çok yerimiz var. İdare böyle deyince biz de, bazılarını satmak için ihaleye çıktık. Çok spekülasyon yapılınca, ihaleleri durdurduk.
* Geçen yıl altyapıya 2.2 milyar lira harcadınız. Büyük para. Bu yıl ne yaptınız?
- Bu yıl da 2 milyar lira harcadık, toprağın altında 18 bin km kablo var.
* 15 yıl sonra nasıl bir şirket devredeceksiniz?
- Çok mükemmel bir dünya markası ve altyapısı hazır bir şirket bırakacağız. T. Telekom, bölgesindeki ülkelerde yatırım yapacak noktaya geldi. JADİ, "Cidde- Amman- Şamİstanbul" haberleşme trafiğini Avrupa'ya taşıyor. Eskiden bu hat Mısır üzerinden Avrupa'ya gidiyordu. Bunu kırdık. Macaristan'ı da devreye soktuk.
* Avea'da sermaye artırımı konusunda İş Bankası ile yaşadığınız sorun çözüldü mü?
- Avea'nın yüzde 80 payla büyük ortağı T. Telekom. Şirketin paraya ihtiyacı oluyor. T. Telekom, "Ben para veremem" diyemez ki. Parayı veriyor. SPK, "Küçük yatırımcının haklarını koruyun" diye bastırıyor. Avea'da yüzde 18.6 payı olan İş Bankası ise AYCELL'in kuruluş anlaşmasındaki tek maddeye takılı. O maddeye göre sermaye artırımına katılamıyor, bunun değişmesi lazım. Çözüm için görüşmeler sürüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA