Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Boş yollar işsizlik demek!

Yarın bayram, bayramınız kutlu olsun. İki bayramdır Güneydoğu'da akraba olan Suriyeliler ve Türkler kutlama yapamıyor. Bu defa da kucaklaşamayacak, dini ritüelleri yerine getiremeyecekler. Güneydoğu'da 5 bin Suriyeli gelinimiz var. Gelinler, anneleriyle babalarıyla bu bayramda da bayramlaşamayacak.
Dün Hatay'daydım. Sınırın iki yakasına çöken hüznü soludum.
Reyhanlı dahil Suriyeli sığınmacıların kaldığı kampları gezdim. Boynuyoğun Kampı'nda görevlilerin domates, salatalık dağıttığı bir saatte soluklandım. Mülteciler, kamplardaki yeni hayata alışmakta uyum sorunu yaşıyor. Çoğu bunalımda, psikologlara gidiyor.

***

Suriye'de günlük yaşamda ölüm kol geziyor.
BM yetkilileri bile Suriye'yi terk etti. Devlet Başkanı Esad, koca ülkede can pazarı kurmuş. Ekmek kuyruğunda bekleyenler öldürülüyor. Türkiye'ye kaçan kaçana. Geçen hafta günde 2 bin mülteci gelirken, dün sayı 750'ye inmişti. Fakat çok yaralı geliyor. Ambulanslar dur durak bilmeden hastanelere yaralı taşıyor. Türkiye çok dikkatli. Sınavdan geçtiğinin farkında.
***

Türkiye'yi kaygılandıran, sayıları 8'i geçmeyen muhalif grupların zaman zaman mülteci kamplarını ayaklandırması! El Muhaberat'tan El Kaide'ye kadar kimi istersen kamplara yerleşmiş. Bol bol eylem yapıyor Suriyeliler. Türk askeri ve polisi sakin, sorun çözüyor. Anlatılana göre, mülteciler, eylemlerin sonunda askeri ve polisi alkışlıyormuş.
***

Halkların kardeşliğine inanan biri olarak savaşa karşıyım ben. Suriye ve Türkiye'nin karşı karşıya gelmesini istemem. İki ülke halkının birbirini kucaklamasıdır temennim.
Ne yazık ki, "Bayramlar kardeşliktir" sözü Müslümanların yaşadığı bu coğrafya için bugün geçerli değil. Coğrafya kana susamış. Küresel güçlerin yeni pazarı burası. Herkes paylaşım derdine düşmüş.
Mal canın yongası.
Kaçan sadece insan mı? Akşam 23.00'ten sonra sınırdaki dağlardan Türkiye'ye koyun, keçi, inek yağıyor. Antakya'da daha şimdiden kurbanlık koyun fiyatı 5 bin liradan 2 bin liraya düşmüş. Türkiye, insani yardım konusunda elinden geleni yapıyor ama ekonomik kazanım açısından dersini çalışmıyor. Suriye üzerinden Ortadoğu ve Körfez ülkelerine yaptığımız ihracatta pazarları kaybetme tehdidi altındayız. Akçakale, Nusaybin, Öncüpınar ve Cilvegözü'nde in cin top oynuyor. Cilvegözü'nde daha bir yıl önce 5 km'ye uzayan kamyon kuyruğundan artık eser yok.
Yollar boş. Boş yollar üretimsizlik ve işsizlik demek.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA