Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

'Mekân oynatmıyor hocam'

Galatasaray'da sular durulmuyor!
Buna bir de yağmurla gelen uluslararası kayıp eklenince ortalık karıştı. Fenerbahçeli bir Başbakan'ı bile çileden çıkaran sonuç, bitmeyen tartışmayı alevlendirdi. Cimbom, eksik ve tamamlanamamış bir yatırım yüzünden puan kaybetti.
Şampiyonlar Ligi karşılaşmasında göle dönen ve mazisi bir buçuk yıla dayanan Türk Telekom Arena Stadı yerine eğer bu kritik maç Ali Sami Yen'de oynanmış olsaydı, skor çok başka olurdu.
Bir futbol kulübü, "Sosyal taraf, ekonomi ve sahanın içi" diyeceğimiz üç önemli bacağı yönetir.
Türk futbolunda bacakların tümü sorunlu.
GS'ye bakın hele! 150 milyon dolar geliri zar zor yaratıyor. Gelir çeşitlemesi yapamıyor. Doğru bir yapı kuramadığı için borç yönetiminde sınıfta kalıyor. Oysa vizyonu olan bir spor kulübü, hem bugünkü sportif başarı için uğraşır, hem de geleceği için altyapı yatırımını doğru adımlarla tamamlar. Sportif başarı ve yatırım el ele gider.

***

Peki Cimbom'un problemi ne?
Sportif başarılarını paraya çeviremediği için borç batağına saplanan GS'de her şey 2002'de yeni stat arayışıyla başladı.
Üç yılın sonunda Ali Sami Yen'in kullanım hakkı, Seyrantepe'de 384 dönümlük bir arazi kullanım hakkına dönüştü. Dönemin Özhan Canaydın yönetimi stat, konut ve ticari işletmelerden oluşan 1 milyar dolarlık bir proje hazırladı.
Kulübün kapısını ilk çalan İş Bankası'ydı. "Sendikamızla çalışanlarımıza konut yapmak istiyoruz. Projenin parasını ödeyelim. Arazinin yarısını bize verin" deyince ön anlaşma imzalandı.
Ortaklık iki yıl sürdü. Bazı nedenlerle, İş Bankası projeden çekilmek zorunda kaldı. GS ise yeniden ortak arayışına girdi. Bu defa karşısına TOKİ çıktı. "Stadı 120 dönüme yapalım. Karşılığında geri kalan araziyi bize verin," önerisini getirdi.
Bir yığın soruna rağmen inşaat başladı.
Yolun başında müteahhit değişti. GS ise hep çatısı olan bir stat istedi. Hatta TOKİ'ye, "Çatıyı ben yapacağım" dedi.
TOKİ de Varyap ile anlaştı.
***

200 milyon dolara yapıldığı söylenen çatısız stat bir türlü GS'ye devredilemedi.
İlk etapta çatıyı kapatmadığı için Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün engeline takılan GS, Bakan Kılıç'tan uyarı bile aldı. GS yönetimi de müteahhidin belli konularda kalitesiz iş yaptığını söyledi.
Eksik envanter çalışması hâlâ sürüyor.
İddia o ki, Aysal yönetimi altyapıyı yeterince kontrol etmedi. Sorunsuz bir stat için üç beş kuruşu düşünmeden altyapıyı kontrol etselerdi, GS'nin Şampiyonlar Ligi'nde gruptan çıkma şansı çok daha yüksek olurdu!
Yağmur yağdı, zemin kaydı. Şimdi İTÜ'nün hazırlayacağı rapor bekleniyor.
Aslantepe'nin tanıtımında oynayan standup'cı Cem Yılmaz, "Mekân oynatıyor hocam" demişti.
Belli ki ürünü yağmur yağarken test etmemiş! Şayet etmiş olsaydı, "Mekân oynatmıyor hocam" der miydi acaba?
İstemeden halka açık bir şirketin taraftar yatırımcısı yine yanıltıldı. Cimbom borsada iyi sınav vermiyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA