Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Darbeler önlenebilir mi?

Ergenekon dava süreci Türkiye'nin kirli tarihiyle yüzleşme açısından bir dönüm noktasıdır. Bu yüzden arkasındaki sivil siyasi irade de, süreci "hukuk" içinde götüren yargı da önemli bir görev yapmıştır.
Bunun ne kadar önemli olduğunu, Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün nasıl tarihi bir görev yaptığını anlamak için dönüp yakın tarihimizdeki iki olaya bakmak gerekiyor.
1958'deki Samet Kuşçu olayı ve 1996'da patlayan Susurluk Skandalı... Samet Kuşçu olayı bugün de çok tartıştığımız ilk darbe girişimi davasıdır. 1958'de Menderes hükümetini yıkmayı planlayan Yarbay Faruk Güventürk' ün önderlik ettiği 9 kişilik cuntayı, darbe planlarından rahatsız olan Samet Kuşçu, hükümete bildirince adı geçen subaylar yargı önüne çıktı.
Ve ne oldu biliyor musunuz? Darbeci 8 subay beraat etti, sadece ihbar eden Samet Kuşçu "orduyu isyana teşvik" suçundan hapse kondu ve ordudan ihraç edildi.
Şimdi bu olayı, yıllar sonra CHP'nin önemli isimlerinden Orhan Birgit Aksiyon dergisine bakın nasıl anlatıyor? "- Onların darbeci olduğunu biliyor muydunuz?
Birgit: Ee, darbeciydiler. Ben darbeci değillerdi demiyorum ki... Ama ben avukatım. Ben görevimi yaptım.
Birgit, bir avukat olarak müvekkillerini savundu ve onları beraat ettirdi ama o müvekkilleri sonra 60 darbesinin en önemli aktörleri oldu.
Bugünü hatırlamakta yarar var... 2003-2007 arasında darbe günlükleriyle ortaya çıkan Ayışığı, Yakamoz, Eldiven isimli darbe girişimlerini kanıtlamakta savcıların işinin ne kadar zor olduğunu bir düşünün. Hele sivil siyasetçiler de "avukat"lığa soyunmuşsa...
Bir de yalan haber meselesi var. Birgit, o günlerde öğrencilerin kıyma makinesine atıldığı haberiyle ilgili şöyle diyor:
"Ha, kıyma... Ben inandım ona. Sonra ne kıyma var, ne Et Balık Kurumu var. Kıyma makineleri haberlerini yayımladıktan sonra öğrendik ki uydurma. Anlatan da kim?
Alev Alatlı'nın babası Albay Ertuğrul Alatlı. Basın yayın işlerinden sorumlu bir subayın uydurması. Dezenformasyonun dik âlâsı. Bildiri çıktı. Anadolu Ajansı geçti haberi..."

***

Şimdi gelelim, Susurluk Skandalı'na... Ergenekon'u anlamak için Susurluk'un nasıl örtbas edildiğini bilmek gerekiyor. Susurluk'la ilgili o günlerde devletin bizzat içinde yer aldığı kirli ilişkileri anlatan iki önemli rapor hazırlandı.
Birini Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş hazırladı. Devletin kendi vatandaşını "iç düşman" görerek nasıl öldürttüğünü açık açık anlatıyordu.
İkinci raporu Meclis Araştırma Komisyonu hazırladı. O daha da ayrıntılıydı ve neler olup bittiği tanıklarla anlatılıyordu.
O komisyonun başkanı Mehmet Elkatmış önceki gün bir televizyonda şöyle diyordu: "Bugünkü gibi cesur bir savcı çıkıp dava açsaydı çok şey değişirdi."
Susurluk sürecinde yapılan kirli işlerle hem Kürt meselesi ötelendi, hem de Refah iktidarı alaşağı edilerek 28 Şubat Postmodern darbesinin yolu açıldı. Bu yüzden darbelere giden süreci engellemek kolay değil. Ergenekon dava süreci, Türkiye'nin kanlı darbelere sürüklenmesini en az hatayla başarması az şey mi?


YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA