Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

'Öldürülecek Kürtleri' Çiller'e sorun

Susurluk kazası Türkiye'deki devlet eksenli kirli ilişkilerin deşifre edilmesinde bir dönüm noktasıydı. Tam anlamıyla açığa çıkartılamadı ama ortaya koyduğu devlet- siyaset- çete fotoğrafı çarpıcı bir gerçeği ifade ediyordu: "Bu devlet kirli işler yapıyor."
Şu bir gerçek ki, bu kirli işleri bir kişiye veya bir gruba mal etmek doğru değil. İzleri 70'lere ve daha gerilere uzanan, hatta bugün karşımıza çıkan Ergenekon'u da üreten bir zihniyetin varlığıdır söz konusu olan. Adı Özel Harp'tir, Kontrgerilla'dır, Susurluk'tur veya Ergenekon'dur.
Bu yapının ana ekseninde de "asker" var. Siviller ise "emir kulu"dur. Emir kullarının bazen kraldan çok kralcı oldukları da bilinir. Susurluk döneminde yapılanlar bu zihniyetin en pervasız halidir. Bunu da en iyi İbrahim Şahin biliyor. Ama ne ilginçtir ki bir ara "hafıza" sorunu yaşayan Şahin verdiği son ifadesinden şöyle diyor: "Susurluk olayı benim üzerime kalmış ve günah keçisi ilan edilmişimdir.
Susurluk olayına katılma sebebim Ömer Lütfü Topal olayında cinayet şüphelisi olarak gözaltına alınan özel harekât polislerini tutanak karşılığında Ankara'ya götürmem sebebiyle olmuştur."
Şahin, Çatlı'yı özel harekâtçı polisleri ve Ayhan Çarkın'ın söylediklerini hatırlamıyor ama bir adres veriyor: "Eğer ortada illegal bir yapı varsa gidin Mehmet Ağar'a sorun."
O dönem aralarında Çarkın'ın da bulunduğu özel harekâtçı polisleri Abdullah Çatlı'nın çevresinde sık görüyordum. İbrahim Şahin'in Çatlı ile ilişkisi de sadece o yıllara değil daha gerilere dayanıyor.
Bu nedenle aydınlatılması gereken çok şey var. Daha önce de yazdım, dönemin başbakanı Tansu Çiller 1994'te şöyle diyordu: "Elimizde PKK'ya yardım eden Kürt işadamlarının listesi var. Listede 60 kadar isim bulunuyor. Devlet PKK ile olduğu gibi PKK'ya mali destek sağlayanlarla da her biçimde mücadele edecektir."
Edildi de... Çok sayıda Kürt işadamı ve aydını öldürüldü. Bu nedenle Susurluk'u çözmek için önce "Öldürülecek Kürtler" listesini Tansu Çiller'e sormak gerekir. Bu sürecin Şahin'i de Ağar'ı da aşarak daha yukarılara uzanacağı çok açık.
Ayrıca şunu da söylemekte yarar var; O dönem yapılanların "bilinçli bir tercih" olduğunu bizzat Başbakan Çiller şu sözüyle ortaya koymuştu: "Devlet için kurşun atan da yiyen de şereflidir."
Ne garip bir ülkedeyiz, o sözün asıl sahibi "danışman" bugün ne yapıyor dersiniz? Cevabını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gibi yaparak ilgilisine bırakıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA