Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

General Koman'ı önemli kılan ne?

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturmasının en dikkat çekici ismi, emekli Orgeneral Teoman Koman tutuklandı.
Yakın tarihin karanlık olaylarını izleyenler için bu bir dönüm noktası.
Çünkü Koman, MİT Başkanlığı ve Jandarma Kuvvet Komutanlığı yapması nedeniyle Türkiye'de "derin yapı"nın neyi nasıl yaptığını en iyi bilecek isimlerden biri.
90'lı yılların başında Bahriye Üçok, Çetin Emeç, Muammer Aksoy; daha sonra Uğur Mumcu gibi önemli isimler art arda öldürülürken o en "kozmik" isimdi. O suikastlarla Türkiye'nin siyasi rotası değiştirildi.
3. Ordu ve Jandarma Kuvvet Komutanlığı yaptığı dönemde ise faili meçhuller, Susurluk Skandalı ve JİTEM adı onunla birlikte anıldı. Türkiye'nin seçilmişleri korkarak da olsa o dönemi aydınlatmaya çalışırken o burnundan kıl aldırmadı. JİTEM için "Yok böyle bir örgüt" dedi. Jandarma Astsubayı Hüseyin Oğuz riske girip bunun varlığını kanıtladı, itirafçıların maaş bordrosu yayınlandı ama o inkâr etti.
Teoman Koman gerçeği Türkiye'nin nerden nereye geldiğinin en iyi kanıtı... Hatırlayın Meclis, Susurluk Skandalı'nı soruşturmak için bir araştırma komisyonu kurmuştu. Ve o komisyon "milli irade" adına Koman'ı ifade vermeye çağırdı. Ama o oralı bile olmadı.
Neden? Çünkü Koman, Türkiye'nin gerçek dokunulmazlarından biriydi.
Komisyon Başkanı Mehmet Elkatmış, Meclis'in ifade çağrısını umursamayan Koman için şöyle diyordu: "Teoman Koman, her dönemde önemli biri. Kendisi uzun süre MİT Müsteşarlığı yaptı. Olayların yoğun olduğu bir dönemdi, suikastlar vardı. İkinci olarak da faili meçhulün en yoğun olduğu dönemde Jandarma Genel Komutanlığı yaptı. JİTEM onun döneminde kuruldu diyebiliriz. Eğer Koman konuşursa, onun sorgusundan; MİT Müsteşarlığı dönemindeki öldürülen gazeteciler çıkar, Jandarma Genel Komutanlığı dönemindeki faili meçhul cinayetler çıkar, 28 Şubat post modern darbesi çıkar, bir de o darbe boşa yapılmadı ya, onun ekonomik yönü çıkar. Banka yönetim kurulu üyeliği ve batan bankalar çıkar."
28 Şubat postmodern darbe döneminde milyarlarca doların hortumlandığı biliniyor.
Koman, emekli olduktan sonra Cavit Çağlar'ın bankası İnterbank'ın yönetim kurulu üyesi oldu. Sonra da yargılandı ve yurtdışına çıkış yasağı kondu.
Daha ilginci, Şişli 3. Asliye Ceza Mahkemesi, bankadan yurtdışına kaçırılan 1 milyar doların izini sürdü, sanıkların hesaplarına ve malvarlıklarına el konulması istemiyle ABD makamlarına başvurdu. O sanıklardan bir de Teoman Koman'dı.
Geç oldu ama oldu, o şimdi yargı önündeyse "kimse dokunulmaz değil." Bunun bilinmesinde yarar var.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA