Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK ERDURAN

Tuvalet felci

Korku filmi seyredemem. Tuhaf bir nedenle. Galiba tahta eksikliğim var: Korkunç diye perdeye çıkarılan şeyler güldürüyor beni. Birkaç kere oldu.
Isırmak için diş gösteren vampire hoşt diyesim geldi. Berbere şiddetle muhtaç kurt adamı görünce kendimi tutamayıp kıkırdadım. Çevredekiler "Deli galiba" der gibi baktılar.
Yiğitlik taslamıyorum. Çok şeyden korkarım. Depremden, kanserden, Türkiye trafiğinden. Ama onlar gerçek tehlikeler. Gülünç bulduğum, uydurma öcülerin insanlarda yarattığı çocukça panik.
Bush ve avenesi saldırı bahanesi üretip finans- petrol- silah ağalarına para kırdırmak için "İslamcı terör" paranoyasını alabildiğine pompaladılar ya. Şişirdikleri balonla sürüp giden abartılı dehşet göklerde komedi yaratmakta. Her ne hikmetse Amerikan uçaklarının tuvaletlerine terör ürküntüsü sindi.
Koskoca bir jet kaptan pilotunun orada işini gördükten sonra dışarı fırlayıp "El-Kaide! El-Kaide! Düşüyoruz!" diye kendini yerden yere atmasına, uçak kapısını açmaya kalkmasına, üstüne birkaç yolcunun oturmasıyla zar zor zapt edilmesine gülmemek mümkün mü?
Bir süre önce bir başka Amerikan uçağında kafayı üşüten bir hostes de tuvaletten çıktıktan sonra anons yaparak terörden söz etti. "Birazdan çakılacağız ama kabahat bende değil" dedi. Yolcuların hali gözünüzün önüne geliyor mu?
Şu da aynı günlerdeki ajans haberi:
"İki uçak bazı yolcuların şüpheli hareketleri üzerine askeri jetler tarafından yere inene kadar takip edildi. Los Angeles'ten New York'a giden uçakta üç yolcunun sık sık tuvalete gitmesi, Denver'den Detroit'e giden uçakta da iki yolcunun tuvalette fazla zaman geçirmesi üzerine askeri jetlerin takibine alınan uçaklar yere indiğinde üç kişi gözaltına alındı."
Siz siz olun, yolunuz Amerika'ya düşer de uçmaya kalkarsanız fazla su içmeyin.

***

Abartılı korkunun matrak halleri var ama onu kullanarak çok ciddi sonuçlar yaratmış olanlar yalnız Bush takımı değil. Bizde yıllar yılı seçkinler "cahil halk" ile ürkütüldü. Halk -ve sivil yöneticiler- "rahatsız ordu" lafıyla sindirilip felç edildi.
Balon söndürmenin kestirme yolu ipini çözüvermektir de, çoğu zaman el varmaz.
Eksik olmasınlar, bir emniyet müdürlüğümüz geçenlerde kadınlara koca şiddetinden korunma konusunda akıl veren bir kitapçık yayımladı. Oradaki öğütler de hem üzdü hem güldürdü beni. Örneğin:
"Şiddet anında dış kapıya yakın yerlere kaçın. Mutfak gibi kesici aletlerin olduğu alanlardan uzak durun. Komşularınızla anlaşın, evinizden kötü sesler duyduklarında polis çağırsınlar. Çocuklarınıza kaçmayı öğretin."
İyi de, herif hızlıysa, merdivende yakalarsa? Bıçak cebindeyse? O durumlardaki kadınlar bana sorsalar amca öğüdüm kısa olur: "Boşanın."
Gelinlik kızlara: "Öylesini bulaştırmayın."
Vesayet gölgelerinden kesinlikle çıkmada çekingen görünen bütün politikacılara da naçizane tavsiyem: "Çabucak uygar anayasa yapın."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA