Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Bu kadarı fazla

Birçok meslektaşımız gibi bizim elektronik posta kutumuz da aylardır "Bedelli askerlik" isteyenlerin mesajlarıyla dolup taşıyor.
Her gün en az 300-400 e-mail gönderiyorlar.
Bugüne kadar anlayışla karşıladık. İki nedenden ötürü:
1- Çoğunluğunun yaşı 30'un üstünde olan, iş-güç sahibi, çoluk çocuğa karışmış önemli bir kitle böyle bir beklenti içindeydi.
2- Gönderilen mesajlar bu beklentinin kamuoyuna, hükümete ve Genelkurmay'a duyurulması taleplerini içeren çağrılardan ve belirsizlik ortamının hayatlarını nasıl etkilediğine ilişkin örneklerden oluşuyordu.
Ama ne zaman ki, Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ'un bu konudaki görüşmesinden olumsuz karar çıktı; işin rengi, yani "Bedelci" kitlesinin email'lerinin içeriği de, üslubu da değişiverdi.
O nazik çağrıların yerini pervasız, hatta küstah meydan okumalar, Başbakan'a, hükümete, Genelkurmay'a, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne hakarete kadar varan çirkin ifadeler aldı.
Yüreklerinin soğumasına katkı için en hafiflerinden veya usturuplularından birkaç örnek aktaracağız ama onları bile epey sansürleyeceğiz.
Biri şöyle diyor: "36 yaşında bir insanın ailesinden, çocuğundan ayrılması ne kadar doğru? Ülkemizde katil, terörist, hırsız bile affedilirken, TSK'nın askerlik yaşı geçmiş vatandaşlarımıza karşı bu kadar acımasız olmasının amacını, mantığını anlayamıyorum."
Bir diğeri: "Askerlik yaşı geçmiş 1.5 milyon vatandaşımızın askere alınması, boş yere beslenmesi, barındırılmasıyla ülke kaynaklarını israf etmek yerine, 7.5 milyar dolar gibi bir kaynağı ülkemize kazandırmak çok daha doğru olmaz mı?
Bir diğeri: "Başbakan ile Genelkurmay Başkanı'nın kararı, yanında onlarca kişiye istihdam sağlayan vatandaşlarımızın zorla işyerlerinin kapatılmasına, işsizler ordusuna yeni işsizler eklenmesine neden olacak."
Bir diğeri: "75 milyonluk Türkiye'de her yıl 1.5 milyon genç askerlik çağına gelmekte.
Bu gençlerin yüzde 62'si 930 bin kişi etmekte. TSK'da ise 730 bin kişi askerlik yapıyor. Buradaki 200 bin kişi celp fazlası değil mi? Şu anda savaşılan PKK'lı terörist sayısının 5 bin kişi olduğu söyleniyor.
730 bin asker bunun için az mı bulunuyor?
Ayrıca bedelli askerlik zengin işi mi? Maaşı 1.500 lira olan biri bile 36 ay kredi çekip bedelli parasını ödeyebilir."
Bir diğeri: "Bedelli askerlik bekleyen milyonları görmezden gelerek bu sorunun çözüleceğini mi sanıyorsunuz? Terör sorunu ne zamandan beri askerlik yaşı geçmiş vatandaşın askere alınmasıyla son bulmuş? Bu ülkede terörün en fazla olduğu dönemlerde bile bedelli askerlik defalarca çıkmışken, şimdi 'Terör var, bedelli çıkmaz' söylemleriyle siz bu milleti kandırdığınızı mı sanıyorsunuz?"
Burada keselim. Çünkü kalın mı kalın bir dosya haline gelen e-mail'lerin bundan sonrasında cımbızlanacak kadar bile temiz sözcük yok.
Ama birinden bir cümleyi de aktaralım: "Bu kadarı fazla."
Evet bedelli kararı bekleyenler; gerçekten bu kadarı fazla. Artık susun.
Ve soğukkanlılıkla, sabırla Genelkurmay'ın yeni askere alma sistemini bekleyin. Lütfen.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA