Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Merkez medya

SABAH'TAN MEKTUP

Başyazarımız Mehmet Barlas dünkü yazısında "Merkez medya"nın referandum kampanyasındaki yayın politikasını irdeledi. "Mesela bunlara örnek bir tanesi, adeta 'Hayır'cılığın organı halindeydi. 28 Şubat 1997 post-modern darbesi sürecindeki anti-demokrat tutumunu, sanki bir erdemmiş gibi, 2000'li yıllara da taşımıştı bu gazete. Sonuçta toplumun yüzde 58'inin aşağılandığı, cahil ve bilinçsiz ilan edildiği bir gazeteye dönüştü bu yayın organı..."
Hakkını teslim edelim; sevgili Barlas bu süreci daha kampanyanın başında görmüştü. İşte 15 Temmuz tarihli yazısından bir bölüm:
"Eski merkez medyanın köşelerinde birer birer 'Hayır diyeceğiz' açıklamalarının yapılması, bu süreçte merkezin marjinalleşmesinin bir yansıması değil mi? Bazılarının sadece kafaları değil, konumları da karışık..."
Barlas'ın tespitlerini tamamen paylaşıyorum.
Ancak sorun şu: "Merkez medya"nın somut bir tanımı yok. Sadece bazı örneklerden, yani bazı gazetelerden yola çıkarak bir çerçeve çizmeye çalışılıyor.
Barlas, "Merkez medya"yı "Kitle gazeteleri" diye niteliyor. "Kitle gazeteleri" ni de şöyle tarif ediyor: "Partiler üstü, okurdan icazet almayan, her görüşü yansıtan..."
Prof. Dr. Eser Karakaş ise "Merkez medya"yı "Gelişmiş ülkelerin hukuk normlarının merkez kavramlarını belirleyici unsurlar olarak benimsemek zorunda olan medya" olarak görüyor. Bu merkez kavramların da Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 2'nci maddesinde yer aldığını belirtiyor ve şöyle diyor:
"Demokrasi, laiklik, hukuk devleti kavramları merkez medya tarafından birbirleri arasında bir hiyerarşi tanımlanmadan savunulmak zorundadır. Bu zorunluluk, yorum özgürlüğü ilkesine rağmen merkez medya organlarının köşe yazarlarının da bir mecburiyetidir." (Star gazetesi, 24 Temmuz 2008)
Galiba Barlas'ın ve Karakaş'ın tanımlarına bir unsuru ya da olguyu eklemek, konuyu daha somut bir zemine oturtacak: "Merkez medya" kavramı artık gelişmeleri tam olarak anlatmıyor, "Yeni merkez medya" ifadesinin daha doğru olacağını düşünüyorum.
Bu "Yeni merkez medya"nın lokomotifi veya basın jargonuyla "Amiral gemisi" ise hiç kuşkusuz SABAH Gazetesi olacak. Olmak üzere.
Sağlıklı ve mutlu bir hafta dileğimle...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA