Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖMER TAŞPINAR

Amerika'nın Pakistan Açmazı

WASHINGTON

Geçtiğimiz haftaya damgasını vuran en önemli gelişme kuşkusuz Üsame bin Ladin'in Pakistan'ın başkenti İslamabat'a 100 kilometre yakınlıkta bir yerleşim merkezinde, hem de Pakistan Harp Akademisi'nin yanı başındaki bir evde Amerikan komandoları tarafından öldürülmesi oldu. 11 Eylül 2001 terör saldırılarından 10 yıl sonra böylece El Kaide en ölümcül darbeyi yemiş oldu. Üsame sonrasında tabii ki El Kaide yaşamaya devam edecek. Zira El Kaide dediğimiz örgüt, merkezi ve hiyerarşik bir teşkilatlanma olmaktan çok bir ideoloji ve siyasi hareket haline gelmişti son on yılda. Ama şurası gerçek ki, El Kaide zaten zayıflamış durumdaydı. Gerek Ortadoğu'daki anti-Amerikan siyasi havayı değiştiren Arap Baharı sayesinde, gerekse ABD'nin Bush sonrasında Irak ve Afganistan politikasını Obama önderliğinde değiştirmiş olması nedeniyle eski gücünden çok şey kaybetmişti örgüt.
Öyle ki Amerikan basını Üsame bin Laden'in öldürülmesi sonrasında El Kaide'den pek bahsetmiyor bile. Washington'daki asıl tartışma ABD-Pakistan ilişkilerinin ne yöne gittiği konusunda. En çok sorulan soru şu: Pakistan askeri birimleri ve istihbaratı acaba Üsame'yi koruyor muydu? Bin Laden'i öldüren operasyondan Pakistan'ın haberdar edilmemesi son derece manidar. Bu durum gösteriyor ki Washington Pakistan'ın askeri ve istihbarat birimlerine güvenmiyor.
Peki, Pakistan ve ABD arasında neden böylesine bir uçurum var? Bu zor soruya kısa cevap Afganistan'da yaşanan mücadele. Amerikalı terörizm uzmanlarının gece uykusunu kaçıran kâbus senaryosu Pakistan'ın elindeki nükleer teknolojinin bir şekilde Taliban veya El Kaide gibi radikal İslamcı oluşumlarca ele geçirilmesi. Böyle bir felâket yaşanırsa bir sonraki aşama nükleer terörizm, yani yüz binlerce insanın öleceği bir terörist saldırı olabilir.
11 Eylül tipi bir terörist saldırısının New York'un ortasında nükleer bir silahla gerçekleştiğini düşünün.
İşte zaten tam da bu nedenle Pakistan ABD açısından dünya üzerindeki en büyük tehlike potansiyelini teşkil ediyor. Elinde yaklaşık 90 nükleer füze başlığı olan Pakistan'da bir gün Talibanvari radikal İslamcı bir rejim göreve gelirse ne olur? A
BD'nin gözünde böyle bir olasılık, eğer Afganistan'da Taliban savaşı kazanırsa daha da yükselecektir. Yani eğer Afganistan kaybedilirse, Pakistan'ın da böyle bir radikal İslamcı rejim tarafından ele geçirilmesi olasılığı artacaktır. O halde, ABD neden Afganistan'da savaşıyor, sorusuna cevap bir bakıma belli: Pakistan'ı korumak için. Tabii burada ciddi bir sorun var. Zira Pakistan'da hem hükümette, hem de askerin içinde Taliban ve hatta Taliban'dan çok daha tehlikeli terörist eğilime sahip radikal İslamcı oluşumları destekleyen bir kesim var. Neden mi? Çünkü bu radikal İslamcı oluşumları Hindistan'a karşı kullanıyorlar. Yani Hindistan ve Pakistan arasındaki Keşmir sorunu Pakistan'daki radikal İslamcı grupların önemli bir varlık nedeni. Nasıl ki Ortadoğu'daki İsrail- Filistin sorunu Hamas ve Hizbullah gibi radikal oluşumlara güç veriyorsa, Keşmir meselesi de Laşkar-ı Tayiba gibi radikal İslamcı grupların Pakistan tarafından desteklenmesini sağlıyor.
Buradan çıkış yolu tabii ki Hindistan ve Pakistan arasındaki temel meselenin, yani Keşmir sorununun uluslararası bir platformda masaya yatırılması. Ancak buna Hindistan bir türlü yanaşmıyor. Sadece ikili görüşmelere evet diyen Hindistan bu konuda ABD'nin devreye girerek arabuluculuk yapmasına şiddetle karşı çıkıyor. Neden mi? Çünkü 1 milyarlık nüfusu olan süper güç Hindistan, 170 milyonluk "küçük" Pakistan ile masada tek başına oturmak istiyor. Fakat Hindistan'ın bu inadı sonuçta yapılması gerekeni değiştirmiyor. Keşmir meselesi halledilmedikçe Pakistan'ın elindeki nükleer silahlar bir gün radikal İslamcı bir yönetim veya oluşumun eline geçebilir. Sonuç olarak Üsame öldü ama ABD'nin Pakistan açmazı devam ediyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA