Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Haçlı seferine karşı çıkınca 'aşırı tehlikeli' oldu

ABD eski Başkanı George W. Bush'un anılarını anlattığı Decision Points isimli piyasaya yeni çıkan kitabında Türkiye ile ilişkiler de yer alıyor. Kitabın 250'inci sayfasında, Irak savaşına ilişkin olarak Türkiye'nin Bush'u nasıl hayal kırıklığına uğrattığı anlatılıyor.
Bush, "2003'ün mart ayında savaşa hazırdık. Tommy Franks ve ekibi Saddam Hüseyin'i devirebilmek için ABD'nin en az zararla çıkacağı operasyon planını hazırladı. Sadece Türkiye'nin rolü belirsizliğini koruyordu. 15 bin askerimizi Türkiye topraklarından Irak'a sokabilmek için Türklere baskı yaptık. Türklere ekonomik ve askeri yardım sözü verdik. Türkiye'ye IMF üzerinden program yardımı yapılacak ve Türkiye'nin AB'ye katılımı için destek verilecekti. Başbakan Abdullah Gül'ün kabinesi teklifimizi kabul etti fakat Türkiye parlamentosu kabul etmedi. Hayal kırıklığına uğradım" diyor. ABD isteklerinin TBMM'den geçmemesi üzerine suçlular aranmaya başlanıyor. Hatırlatalım, bugün dışişleri bakanı olan Ahmet Davutoğlu'nun dış politika konusunda danışman olarak görev yaptığı dönem tam da bu dönem.
Şimdi gelelim Wikileaks'in açıkladığı belgelere... Wikileaks'in 30 Aralık 2004 tarihli ve 04 Ankara 7211 sayılı ABD Büyükelçiliği belgesinde, Ahmet Davutoğlu'yla ilgili değerlendirmeler var. Belgede, "Tayyip Erdoğan üzerindeki İslamcı görüşün etkisini anlatmak için, muhafazakâr Savunma Bakanı Gönül, kısa bir süre önce bize, Gül'ün yakın çalışma arkadaşı Davutoğlu'nu 'aşırı tehlikeli' olarak tanımladı" deniliyor.
Hatırlayacaksınız o dönemin ABD Başkanı Bush, Irak savaşı için haçlı seferi "crusade" kelimesini kullanmıştı. Anlayacağınız haçlı seferine karşı çıkan Ahmet Davutoğlu, dönemin Neoconcu ABD Ankara Büyükelçisi Eric Edelman tarafından aşırı tehlikeli bir kişi olarak Washington'a bildiriliyor. Davutoğlu, Haçlı seferine karşı çıktığı için herhalde aşırı tehlikeli bulunuyor. İyi ki Davutoğlu karşı çıkmış, aksi takdirde Türkiye Irak'ta 1 milyon çocuk ve kadının katledilmesinde suç ortağı olacaktı.
Star'dan Mustafa Akyol'un Washington'dan bildirdiğine göre, Ahmet Davutoğlu kendisine yöneltilen "Wikileaks belgelerinde çok tehlikeli olduğunuz ileri sürülüyor, ne diyorsunuz?" sorusuna "Evet çok tehlikeliyim. Ama sadece Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu'da barış ve istikrar görmek istemeyenler için" cevabını veriyor. Davutoğlu gibi bir Türk dışişleri bakanı Amerika'nın şahinleri Neoconlar için büyük şanssızlık olabilir ama Türkiye için bir şans. Çok faydalı bir bilim adamı ve teknokrat kendisi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA