Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Fransa seçimleri piyasaları sarstı

Fransa başkanlık seçimlerinin ilk turu yapıldı. Sosyalist aday François Hollande galip geldi. Hollande oyların yüzde 28.6, Nicolas Sarkozy ise yüzde 27.1'ini aldı. Böylece iki lider, 6 Mayıs'taki ikinci tur oylamaya katılacaklar.
Kamuoyu yoklamalarına göre Hollande'ın kazanması bekleniyor. Çünkü birinci turda yüzde 18 oy alan milliyetçi aday Marine Le Pen'in oylarının yüzde 44'ünün Sarkozy'ye kayması bekleniyor. Ayrıca Komünist Parti'nin desteklediği aday Jean-Luc Melenchon'un yüzde 12 civarında olan oylarının tümüne yakınının da Hollande'a kayacağı ileri sürülüyor.
Fransa Başkanlık seçimlerinin birinci tur seçim sonuçlarının alınmasıyla Avrupa para birimi euro, ABD doları karşısında değer kaybetti. Euro/dolar paritesi 1.3211'den 1.3125 seviyesine geriledi. Çünkü ilk turu kazanan sosyalist Hollande, Avrupalı liderlerin mart başında imzaladığı kemer sıkma programını kabul etmediğini, bunu gözden geçireceğini söylüyor. Kamu harcamalarının kısılmasının işsizliği çoğalttığını düşünüyor.
Ayrıca Hollande, Avrupa ülkelerinin bankalara borçlanmasına da karşı çıkıyor. Devletlerin bankalar yerine doğrudan Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB) borç almasını öneriyor. AMB'nin bankalar aracılığıyla ülkelere borç vermesinin faizleri yükselttiğini ve bankalara haksız kazanç sağladığını ileri sürüyor.
Hatırlayacaksınız AMB, bankalara yüzde 1 faizle üç yıl vadeli bir trilyon euro vererek, devlet kâğıtlarını almaları için fon yaratmaya çalışmıştı. Hollande bu uygulamanın yanlış olduğunu söylüyor ve bir de zenginlerin yüksek oranlı vergilendirilmesini öneriyor. Yılda bir milyon eurodan fazla kazananlarının artan oranlı vergilerinin en üst diliminin yüzde 75 olmasını istiyor.
Şunu da unutmayalım ki Hollande, Fransa'nın sosyalist devlet başkanı François Mitterrand'ın ekonomi danışmanıydı. The Wall Street Journal'un dünkü nüshasında, Mitterrand'ın gerçekleştirdiği Fransa tarihindeki en büyük banka ve şirket devletleştirmelerinde Hollande'ın büyük katkısı olduğuna dikkat çekiliyor.
Kısacası Hollande'ın ilk turu kazanması Avrupa'da taşları yerinden oynattı ve şimdiden Almanya Başbakanı Angela Merkel'i telaşlandırdı. Çünkü Avrupa mali disiplin anlaşması tartışmaya açılırsa olumsuz bekleyişler artar ve zaten sık sık tartışılan Avrupa para birliğinin geleceği iyice belirsizleşir. Bu da Almanya'nın işine gelmiyor tabii.
Peki Sarkozy ilk turu niye kaybetti? Sarkozy yönetiminde Fransa'nın bütçe açığı 2011'de yüzde 5.7, kamu borç yükü yüzde 85.2 seviyesine ulaştı. Fransa'nın faiz dışı açığının milli gelire oranı yüzde 3.1 oldu. Bu gelişme borç stokunun artacağı yönünde yorumlanabilir. Zaten bu nedenle Fransa'nın AAA olan notu AA'ya düşürülmüştü. İşte bu not düşüşü Sarkozy'nin tüm çabalarına rağmen telafi edilemeyince seçimin ilk turu olumsuz sonuçlandı. Zaten Hollande da seçim propagandasında sürekli Fransa'nın değil Sarkozy'nin notunun düştüğünü vurguladı.
Anlayacağınız, Hollande seçilirse, yeni liderin politikaları netleşinceye kadar piyasalar bir müddet dalgalanabilir. Ama unutmayalım devletleştirmelerin ardından işler iyi gitmeyince, Fransa tarihinde ilk özelleştirme programını başlatıp uygulayan da yine sosyalist Mitterrand olmuştu.
Onun başkanlığı döneminde Elf Aquitaine'den Paribas'a, Societe Generale'den Television Française'e kadar bütün devlet şirketlerinin hisse senetleri halka satıldı ve Fransa'da 1981-1995 arasında tam 44 milyar dolar tutarında özelleştirme yapıldı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA