Adıyaman'ın vazgeçilmez ürünleri arasında yer alan "Peygamber üzümü"nün zahmetli hasat ve kurutma süreci başladı.
Sağlam olan üzümler, potasyum ve zeytinyağı karışımıyla yağlanarak daha önce hazırlanan sergi alanlarında güneş altında kurumaya bırakılıyor.
"ÜRETİCİLERİMİZ PAZAR SIKINTISI ÇEKMİYOR"
Besni İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Kösekul yaptığı açıklamada, ilçede 28 bin dönüm alanda üzüm yetiştirildiğini, bunun 5 bin 600 dönümünde sadece "Besni üzümü" üretildiğini söyledi.
Besni üzümünün "Peygamber üzümü ve Hatun parmağı" adlarıyla da bilindiğini ifade eden Kösekul, şu değerlendirmede bulundu:
Yörede Peygamber üzümü ama ülke genelinde Besni üzümü diye adlandırılıyor. Şu an hasat zamanı. Dört yıldan bu yana yapılan çalışmalar sonucu Besni üzümü 5 bin 600 dönüm alanda organik olarak yetiştiriliyor.
Kösekul, yılda yaklaşık 2 bin 600 ton Besni üzümünden elde ettikleri 650 ton kuru üzümün 13-15 lira arasında alıcı bulduğunu sözlerine ekledi.
"BESNİ ÜZÜMÜ BİZE ATADAN KALMADIR"
Çorak köyü Muhtarı Hasan Ulakçı da üzümün tek geçim kaynakları olduğunu belirtti.
Üzümden elde ettikleri gelir ile köyden on yıldır göç vermediklerini aktaran Ulakçı, "Besni ilçesinden, Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit beldesinden ve Gaziantep'in Araban ilçesinden işçi getiriyoruz. Besni üzümü bize atadan kalmadır. Devlet de sağ olsun destek veriyor" dedi.