Yurt koğuşunda, kahve köşelerinde yazılmış dokuz kısa öyküyü bir araya getiren İshak, 1959'da a Dergisi Yayınları'ndan çıktığında, Onat Kutlar 23 yaşında, Kadırga Yurdu'nda kalan, taşralı bir hukuk öğrencisiydi. Modern öykücülüğümüzün tohumu ve yeni bir dönemin simgesi olduğu kadar, günümüz öykücülüğü için de hâlâ bir mihenk taşıdır İshak.
Yapı Kredi Yayınları daha önce de Necip Fazıl Kısakürek'in Çile, Nâzım Hikmet'in Öteki Defterler,
Sait Faik Abasıyanık'ın Öyle Bir Hikâye ve Cemal Süreya'nın Üvercinka adlı kitaplarının özel ve numaralı baskılarını yapmıştı.
Kitap Hakkında Ne demişlerdi?
"Onat Kutlar'ın ilk hikâye kitabı olan İshak yeniliği ile ilgi uyandırdı. Bu yenilik yazarın konusu ile kaynaşmasından, kişilerini, eşyayı, olayları, bire indirgemesinden geliyor." (Melih Cevdet Anday, 1959)
"Onat Kutlar, ağacını iyiden iyiye salladıktan sonra, çürüklerini bozuklarını atıp sunuyor olmalı meyvelerini." (Vedat Günyol, 1960)
"İshak, üstünde durulması, anlaşılmaya çalışılması gereken, yepyeni; güzel bir sanat yapıtı. Son yılların en önemli lütfu bence. Ona yaklaşırken kendi hikâye anlayışımızı unutmamız, Onat'ın bizi çağırdığı havaya girmemiz gerekiyor." (Yusuf Atılgan, 1960)
"İshak, 'uzakta bir başına' duruyor bir ada gibi. [...] Dokuz hikâyesi ile yaşayan başka bir hikâyeci anımsıyor musunuz?" (Fethi Naci, 1995)
"Onat Kutlar'ın İshak'ı 1950'lerin sonunda şiirimizdeki İkinci Yeni akımının öykü dalındaki bir yansıması, benzeridir." (Konur Ertop, 1997)
"İshak, varlığı düpedüz söylenceye dönüşen kitaplardan." (Semih Gümüş, 2005)
İshak / Onat Kutlar
118 sayfa, 17 TL