Şu hayatta en sevdiğim şeylerden biri, pazar günleri bütün ailenin özenli bir sofranın etrafında bir araya gelmesidir. Pazar günlerinin, tatil olmasının da, tüm aileyi birleştirici bir özelliği var. Pazar kahvaltıları ise biz Türkler için vazgeçilmez. Hamarat annelerimiz, hanımlarımız da pazar kahvaltısında bir başka döktürür. Ben bugün kimsenin 'hayır' diyemeyeceği, her sofrada ve her kültürde kabul edilen pişinin en lezzetli formülünü veriyorum. Bence bu bölümü makasla kesip saklamalısınız çünkü mayalı ve yağ çeken ekmek hamurlarından bin kat lezzetli bir tarif bu. Bir de rahmetli babaannemin, pazarları yaptığı enfes bir lorlu pişi var; ister mayasız hamurdan yapın, ister ekmek hamuruyla, her şekilde müthiş. Bugünlük bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
MAYASIZ PİŞİ
MALZEMELER
1 kg. un
2 su bardağı süt
Yarım su bardağı su
2 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı tuz
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
YAPILIŞI:
Tüm malzemeyi yoğuruyoruz. Bir kabın içine alıp kapağını kapatıyoruz. Bir saat dinlendirdikten sonra bezeler koparıp un serdiğimiz tezgahta açıyoruz. Kızgın ayçiçek yağına atıyoruz. Kızarınca çevirip diğer tarafını da kızartıyoruz.
MİZİRTROPHİTES
Girit Türkleri'nin pazar sabahları kahvaltı masalarındaki en meşhur lezzeti mizirtrophitestir. Rahmetli babaannem Zeyno Hanım'ın bizlere sıklıkla yaptığı, tüm evi mis gibi kokutan şahane lorlu naneli pidecikler yani... Bütün ailenizin bu şahane lezzete aşık olacağını garanti edebilirim. Siz de yapıp yedikçe İdilika'yı anacaksınız.
MALZEMELER
Fırından alınmış ekmek hamuru ya da mayasız pişi hamuru
1 kase tatlı lor peynir (Ayvalık loru olarak da satılıyor)
1/2 demet taze nane
1 yemek kaşığı toz şeker
Süslemek için pudra şekeri
YAPILIŞI:
Ekmek hamurundan küçük parçalar kopartalım. Yağladığımız tezgahımıza elimizle bastırarak daire şekli verelim. İçi için; tatlı lor, toz şeker ve taze naneyi iyice karıştıralım. Tezgah üzerinde duran daire şeklindeki hamurlara paylaştıralım. Poğaça kapatır gibi kapatıp iki ucunu birleştirelim. Kızgın sıvı yağda kızartalım. Pişen mizirtrophitesleri önce bir kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çekmesini sağlayalım, ardından bir çay süzgeci ile üzerlerine pudra şekeri serpelim.
MİZİRTROPHİTES İSMİ NEREDEN GELİYOR?
Girit Türkleri'nin evde kendilerinin yaptığı mizitra isimli bir lor peyniri vardır. Mizirtrophitesin, 'Mizitra'dan pide' anlamına geldiği söyleniyor. Bir başka rivayete göre ise, vaktiyle Girit'te Mizitro adında bir fırıncı varmış. Yaptığı lorlu pidelerinin üzerine fırından çıktıktan sonra bal sürermiş. Çok meşhur olan bu pidecikler de, 'Mizitro'nun pideleri' anlamına gelen Mizirtrophites ismini almış.