X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Dondurulmuş gıdalara sıkı takip
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Dondurulmuş gıdalara sıkı takip

  • Giriş Tarihi: 18.10.2014 15:19
Dondurulmuş gıdalara sıkı takip
Dondurulmuş gıdalara sıkı takip

Hızlı dondurulmuş gıdaların taşınması, depolanması, dağıtımı ve perakende satış reyonlarında muhafazası sırasında soğuk zincirin kırılmaması için her aşamada sıcaklık kontrolü yapılacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ''Türk Gıda Kodeksi Hızlı Dondurulmuş Gıdaların Depolanması, Muhafazası ve Taşınması Sırasında Sıcaklığın İzlenmesi Hakkındaki Tebliğ" Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, hızlı dondurulmuş gıdaların depolanması, muhafazası ve taşınması sırasında ortam sıcaklığı, uygun ölçüm ve kayıt cihazları kullanılarak sık ve düzenli aralıklarla kaydedilecek.

Sıcaklığı izlemek amacı ile kullanılan tüm ölçüm ve kayıt cihazları TS EN 12830, TS EN 13485 ve TS EN 13486 standartlarına uygun olacak.

Hızlı dondurulmuş gıdaların taşınması, depolanması, dağıtımı ve perakende satış reyonlarındaki dolaplarda muhafazası sırasında soğuk zincirin kırılmaması için her aşamada sıcaklık kontrolü yapılacak.

Sıcaklık kayıtları gıda işletmecisi tarafından düzenli aralıklarla tarih ve zaman belirtilerek tutulacak ve bu kayıtlar, en az 1 yıl veya hızlı dondurulmuş gıdanın yapısı ve raf ömrü dikkate alınarak daha uzun süre ile saklanacak. Dağıtım sırasında ve perakende satış reyonlarındaki dolaplarda yapılan depolamalarda ortam sıcaklığı; kolayca görülebilen en az bir adet termometre ile ölçülecek.

Perakende satış yerlerinde, depolama kapasitesi 10 metreküpten az olan soğuk hava depoları için sıcaklık ölçümü; kolayca görülebilen bir termometre ile gerçekleştirilebilecek.

İŞLETMECİLERE 1 EKİM 2017'YE KADAR SÜRE TANINDI

Gıda işletmecileri, bu tebliğ hükümlerine 1 Ekim 2017'ye kadar uyum sağlamak zorunda olacak.

Resmi Gazete'de ''Türk Gıda Kodeksi Hızlı Dondurulmuş Gıdalar Tebliği'' de yayımlandı.

Tebliğ ile hızlı dondurulmuş gıdaların tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanması aşamalarında taşıması gereken özellikler belirlendi.

Buna göre, hızlı dondurulmuş gıdaların üretiminde kullanılan hammaddeler sağlam, taze ve dondurma işlemine uygun özellikte olacak.

SICAKLIKTA EŞİK DEĞER EKSİ 18 DERECE OLACAK

Hızlı dondurulmuş gıdaların sıcaklığı, ürünün tüm noktalarında eksi 18 derece veya daha düşük bir sıcaklıkta sabitlenecek ve bu sıcaklığın korunması sağlanacak. Ancak taşıma ve dağıtım aşamaları ile perakende satış reyonlarındaki dolaplarda muhtemel kısa süreli sıcaklık artış toleransı 3 dereceyi geçmeyecek.

Resmi kontroller sırasında hızlı dondurulmuş gıdalarda rastgele sıcaklık kontrolleri yapılacak.

Doğrudan son tüketiciye arz edilen hızlı dondurulmuş gıdalar, üretici veya paketleyici tarafından uygun şekilde ambalajlanacak.

Söz konusu tebliğin yayım tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri; bu tebliğ hükümlerine 1 Ekim 2015'e kadar uyum sağlamak zorunda olacak.