İlkbaharda süte dikkat

Giriş Tarihi: 16.3.2015 12:22 Güncelleme Tarihi: 16.3.2015 12:22
İlkbaharda süte dikkat

Dicle Üniversitesi (DÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Bükün, hayvanlara yedirilen otların arasında zehirli bitkilerin olabileceğine dikkat çekerek, özellikle ilkbahar aylarında sütün acılaşmasının ve olumsuz kokuların gelmesinin nedeninin bu olduğunu ifade etti.

Bükün, bazı hastalıkların tedavisi için aktarlardan alınan bitkilere de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bunun bazen ters sonuçlara neden olabileceğini kaydetti.

DÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Bükün, doğadaki bitkilerin insan sağlığına etkilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. İnsanoğlunun varoluşu ile beraber hem sağlığı hem beslenmesi hem de hayvan besinleri için bitki yetiştirmeye başladığını belirterek, ancak ne var ki doğada bulunan birçok bitkinin hem insan hem de hayvan sağlığı üzerinde ciddi derecede olumsuz etkiler bıraktığını kaydetti. Bunların sağlığa direk ya da en direk olarak etkide bulanabileceğine işaret eden Bükün, "Bizler bitkilerin çoğunu yiyecek olarak kullanabiliyoruz. Ve geleneksel olarak insanlar doğadan topladığı bitkileri çeşitli yemeklerde tatlılar da ya da turşu olarak değerlendirmektedirler. Bunun yanında bunları bazen toplayıp, saman şeklinde hayvanlarımıza yedirmekteyiz. Ancak bunlardan bazıları zehirli ve ölüme varan derecelerde olumsuz etkilerde bulunabiliyor. Hayvanlara yedirdiğimiz yemler arasında bulunan bazı zehirli maddeler ise süte karışarak çocuklarda ya da insanlarda olumsuz etkide bulunabilmektedir. Bu sadece zehirlenme olarak düşünülmeye bilir. Bazen ilkbaharda içtiğimiz sütlerde olumsuz kokuların ya da acılaştığını fark edebiliyoruz. Bunun nedeni bu bitkilerdir. Bu bitkilerin hayvanın sütüne sirayet etmesinden dolayıdır" dedi.
ARKADAŞINA GÖNDER
İlkbaharda süte dikkat
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz