KARACİĞER DOSTU BİTKİLER
Bugüne kadar yapılan çalışmalarda karaciğer dostu olarak bilinen birkaç bitki bulunduğuna işaret eden Özkan, deve dikeni, enginar, ekinezya, kekik, sarımsak, söğüt yaprağı, karahindiba, zencefil, kırmızı biber, arnavut biberi ve elma suyunun karaciğer dostu bitkiler olduğunun ortaya konulduğunu kaydetti.
Özkan, şöyle devam etti:
"Son zamanlarda ilacı yapılmaya çalışılan deve dikeni. Deve dikeninin tohumundan tutun, tüm parçaları karaciğer hastaları için faydalıdır. Enginar, özellikle yaprakları. Diğer kısımlarının çok yararlı olmadığı biliniyor. Yaprakları, karaciğerin safrasını ve kimyasını düzeltiyor. Ekinezya var. Bu bitki, bağışıklık sistemini uyaran, kamçılayan bir maddedir. Kekik, karaciğeri, safrayı geren damarları genişletiyor, bağırsakları rahatlatıyor, spazmları çözüyor, hazmı kolaylaştırıyor. Sarımsak, güçlü bir antioksidandır, kansere karşı koruyucudur. Karaciğeri destekleyici etkisi vardır. Sarımsak çok faydalı bitkilerden bir tanesidir. Söğüt yaprağı içerisinde aspirin benzeri maddeler var, enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Karahindiba, zencefil, kırmızı biber, arnavut biberi, elma suyu bunlar çok yararlı. Kararında kullanmak şartıyla bal."