Beş asır boyunca eski adıyla Sümbül Efendi Merkez Tekke olarak bilinen mekanda 9 Muharrem'de aşure kaynatılarak 10 Muharrem'de İstanbullulara ikram edilirdi. 92 senelik aradan sonra bu mekanı yeniden ihya etmeye çalışan İstanbul Bilim Sanat Eğitim ve Kültür Derneği (İSBEK) aynı gelenekleri tekrar yaşatmaya başlıyor.
İstanbul'un fethinden itibaren yüz yıllarca her Muharrem ayında tekke avlusunda dualar, mevlüt ve mersiyelerle birlikte gerçekleştirilen 'Aşure Kaynatma' geleneği bu sene yeniden hayat bulacak.
Bu köklü ve anlamlı geleneğe yeniden sahip çıkan İstanbul Bilim Sanat Eğitim ve Kültür Derneği (İSBEK), 10 Muharrem'de dağıtılmak üzere 9 Muharrem yani 2 Kasım 2014 günü aynı usul ve adetle 92 yıl aradan sonra Muharrem aşı pişirmek için ocağı uyandıracak.
Tarihi kaynaklarda yapılan titiz araştırmalar sonucunda buğdayların yıkanmasından, tek tek kazana atılırken okunacak dualara, aşure kaynatan kişilerin kıyafetinden, ilahi, niyaz ve mersiyelerine kadar her şey geleneğe uygun şekilde hazırlandı.