X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Kinoa nedir nasıl yetiştirilir?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

  • Giriş Tarihi: 24.4.2015 10:32 Güncelleme Tarihi: 24.4.2015 10:34
Kinoa nedir nasıl yetiştirilir?
Kinoa nedir nasıl yetiştirilir?

Son dönemde sağlıklı beslenme reçetelerinin ve yemek tariflerinin vazgeçilmezleri arasında yer alan kinoa, tarıma yönelik girişim fırsatlarını araştıranlar için ideal bir ürün.

Kinoanın en önemli özelliği çok güçlü bir protein içeriğine sahip olması. Bunun dışında pek çok aminoasiti içinde barındıran kinoa, kuraklık ve soğuk gibi zor çevre koşullarına uyum sağlamasıyla biliniyor. Bu nedenle Türkiye'nin pek çok noktasında yetiştirilmesi mümkün.

Kinoadan hektar başına 3-4 ton ürün elde edilebiliyor. Kinoayı tarlada 10 TL'den satmak mümkün. Perakende satış rakamı ise 46 TL'ye kadar çıkabiliyor. Ürünün tohumunun kilosu 500 TL'ye satılıyor. Bir dekarın ekim maliyeti yaklaşık 500 TL. Verim ise sulu yerlerde dekar başına 700 kiloya kadar çıkıyor. Ortalama bir hesapla dekar başına 5 bin TL gelir elde etmek mümkün. Sağlıklı yaşam trendinin artmasıyla birlikte, yaşlanmayı geciktirdiği ve kanseri önlediği düşünülen kinoanın önümüzdeki süreçte önemli bir tarım ürünü olacağını söyleyebiliriz.

Kinoanın gübre ve su problemi yok. En iyi verimi rakımı 1000 ila 4000 metre arasındaki yaylalık kıraç arazilerde veriyor. Dağ yamaçlarında ve ovalarda verim değişmiyor. Bu bitki her türlü toprağa uyum sağlamasıyla ünlü.

Kinoa makineli tarıma da son derece uygun. Kırmızı süpürge otu görünümündeki kinoanın bulgur tanesi büyüklüğünde olan ve opak boncuk tanelerini andıran tohumları ya doğrudan ya da öğütülerek kullanılıyor. Tadı buğday ile pirinç arasında. Kinoanın 1 kilosunda yaklaşık 200 gram protein bulunuyor. Bu özellik bitkinin yüzde 20′sinin protein içeriğine sahip olması demek. Pirinçten üç, buğdaydan ise iki misli daha fazla protein ihtiva ediyor. Kinoa başta Konya Ovası olmak üzere Toroslar'ın kuzeye bakan sarp yamaçlarında ve Doğu Anadolu'nun tüm yüksek platolarında yetişebilecek bir bitki.


KİNOA NASIL YENİR?

Kinoadan pilav, salata, kahvaltılık, hatta un haline getirirseniz tatlı bile yapabilirsiniz. İdeal olanı pişirmeden önce kinoayı birkaç saat suda bekletmek. Bu sayede içindeki enzimler harekete geçiyor. Kinoa, 15 dakika gibi kısa bir sürede pişiyor. Eğer suda bekletmek için vaktiniz yoksa pişirmeden önce bolca yıkamalısınız. Her koşulda pişme süresi 15 dakikayı geçmiyor. Kinoayı pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kullanabilirsiniz.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.