Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Vermeyince mabut, neylesin Gözüyeşil!

SAKIP SABANCI - Sakıp Sabancı'nın yeni yayınlanan "Bıraktığım Yerden Hayatım" ında, benim çok ilgimi çeken "Şans"la ilgili bir bölüm var. Sabancı diyor ki: - İnanıyorum bazı insanlar şanslıdır. Allah bazı insanlara doğuştan şans verir. Bazı insanlara rastlamışımdır, para kazandırmaya çalışırım. "Şuna yardım edeyim, şu alışverişin içinden bir pay çıkarayım" demişimdir, olmamıştır. O adamın kısmeti yoktur. "İş sevgisi, iş bilgisi noksandır" diyemeyiz. Bir adam durup dururken pamuk almaya başlamıştır, pamuk işi kötü gitmiştir. Tekstile girmiştir, iyi giden iş kötü gitmeye başlamıştır. "Vermeyince mabut, neylesin Mahmut" diye bir atasözü vardır. Sakıp Sabancı, şanssız insanlara örnekler de veriyor:
- Çok sevdiğim Cemil Gözüyeşil isimli bir arkadaşım vardı. Ben "Allah'ın Oğlu" Mustafa Salihoğlu'yla birlikte Adana Erkek Lisesi'nde okurken, Cemil Gözüyeşil de, Kemal Özgür'le birlikte Adana Ticaret Lisesi'nde okuyordu, ama biz dördümüz bir araya gelip, arkadaşlık ederdik. Bu Cemil Gözüyeşil çiftçiliğe giriyor alım satımlar yapmaya başlıyor.
Sakıp Sabancı, Cemil Gözüyeşil'e para kazandırmak için, onu pamuk işine ve "koçan alıp satmak" sürecine sokuyor.
Sonrasını yine Sabancı'dan dinleyelim: - Koçan alıp satarken, biliyoruz ki bunun yarısı Cemil Gözüyeşil için. Karın, zararın yarısı onun. Şu Allah'ın işine bakın ki, sadece kendimiz için sattığımızda kar ediyoruz. Ne zaman ki Cemil Gözüyeşil'le ortak alım satımımız olsa, sonuç zarar. Sakıp Sabancı, sadece koçan işinde değil, başka alanlarda da, alım satımı Cemil Gözüyeşil üzerinden geçirip, ona menfaat sağlamaya çalışmış. Bütün çabaları boşuna gitmiş.
Diyor ki: - Anladım ki, Allah Cemil Gözüyeşil'in "Kısmetini bağlamış." Ne kadar zorlasan, para kazandıramıyorsun. Tersine, zorladıkça zarar ediyor. Bunları okuduktan sonra düşündüm. Acaba bu "Şans" meselesi şöyle olamaz mı? Para kazanmaya ilişkin şans, herhalde insanlara toptan, belirli miktarda sunuldu. Bu şansın dağıtımı sosyal adalet ilkelerine göre yapılamadı. Cemil Gözüyeşil'e az, Sakıp Sabancı'ya fazlaca pay düştü. Şanstan fazlaca kazandığına göre, hiç olmazsa karın bir miktarını aktaramaz mıydı Cemil Gözüyeşil'e?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA