Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Dilimizi takıntılarımıza kurban etmeyelim

Televizyon haberciliğinin gerçekten büyük ismi Walter Chronkite'ın (1916-2009), açık oturumlara ve haber programlarına çıkanlara verdiği bir öğüt vardır... Haberleri sunup yorumladığında Amerikan başkanlarından daha fazla güvenilen Chronkite şöyle demişti:
-Bir televizyon programında yer aldığınızda, sizi izleyenlerin evlerinde konuk olursunuz.
Misafir olarak gittiğiniz bir evde sizi ağırlayan ev sahipleri ile kavga etmeniz ne kadar yanlışsa, televizyon programlarında da bağırıp çağırmanız, kavga etmeniz aynı derecede yanlıştır.
En çarpıcı ve yadırganacak düşüncelerinizi bile, güler yüzle ve sakin bir üslupla anlatmanız mümkündür.

Takıntılar ve dilimiz
Bizim televizyonlarımızda siyasetçileri ve tartışmacıları izlerken, Chronkite'ın bu öğüdünü hep hatırlıyorum. Sanki dilimizin sözlüklerindeki kelimeler kifayetsizmiş gibi aynı takıntıları belirli sıfatlarla tekrarlamayı ve seçmenin hep reddettiği tutumları temcit pilavı gibi defalarca sofraya sürmeyi marifetmiş gibi sunanlar yok mu?
Rahmetli Turan Güneş 1950 seçimlerinin kampanyasında Kandıra'lı bir Demokrat Partili'nin "İsmet Paşa asker kaçağıdır" diye konuşma yaptığını duyunca "Hem paşa diyorsun, hem de asker kaçağı diyorsun. Olur mu böyle şey" diye sorgular bu kişiyi.
Adam da "Ne yapayım yani, İsmet Paşa'yı sevmiyorum... Bunu en kısa yoldan böyle anlatıyorum" diye cevap verir.

Esop'dan dersler
Halkın oyu ile seçilmiş, girdiği her seçimden zaferle çıkmış bir siyasetçiye, hiçbir seçimi kazanamamış eziklerin "Diktatör" demeleri de böyle bir şey değil midir? Mesleki yetersizliklerine dilimizi kurban edenlerin Esop'dan (MÖ 620-560) ders almaları herhalde yararlı olacaktır.

Dil çok değerlidir
Bir köle olan Esop'un efendisi Ksantos, akşam yemekte konuklar olacağını ve en iyi yemek neyse ondan yapılmasını emreder. Akşam sofraya dil gelir.
Haşlama, kızartma, ızgara dilden başka yemek yoktur. Konuklar gidince efendisi Esop'u azarlar ve "En iyi yemek dil midir" diye çıkışır. Esop da "Dil ilmin anahtarı, dostlukların harcı, hukukun güvencesi, anlaşmanın aracıdır.
Dilden değerli ve iyi bir başka şey yoktur" cevabını verir Ksantos'a...

Dil kötü de olabilir
Bir başka akşam da, ev sahibinin pek hoşlanmadığı konuklara, Esop yine dil yemekleri yapıp ikram eder. Ksantos bunun nedenini de sorunca Esop bu defa
"Dil bütün kavgaların nedeni, yalanın ve tezviratın aracı, dalkavukluğun ve riyanın icracısıdır.
Dilden daha kötü bir şey yoktur" diye cevap verir...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA