Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

ABD’yi tatmin etmek için neleri gömdük?

O şarkının sözleri ne kadar doğruymuş. Gerçekten "Bir başkadır benim memleketim." Mesela dünyanın herhangi bir coğrafyasında toprağı kazdığınızda maden çıkar, su çıkar... Ama benim memleketimde toprağı kazdığınızda uçak da çıkıyor.
Kayseri'de yer altında 50'den fazla Alman yapımı "Focke-Wulf 190" savaş uçağının bulunduğuna ilişkin haberi okuduğunuzda siz de o şarkının sözlerini mırıldanmadınız mı?

Toprağın altındalar
Arkadaşımız Metin Can'ın haberine göre, 1947'de ABD'nin Türkiye'ye yardım planı ile bir anda ortadan kaybolan ve bu arada envanterlerden de silinen 72 adet "Focke-Wulf FW-190" tipi uçaktan 50'si Kayseri Eski Havalimanı'nın altında (2. Hava İkmal Komutanlığı ön cephesi) gömülüymüş... Uçakların ortaya çıkarılması ile ilgili ilk resmi çalışma 2015'te gerçekleşmiş. Metal-detektör testleri ile uçaklar tespit edilmiş. Ancak uzayan bürokrasi ve araya giren 15 Temmuz darbe girişimi uçakların gün yüzüne çıkmasını engellemiş.

Yok edilmişler
Almanya'ya krom satmamız karşılığında 1943'te Türkiye'ye gelen bu tek kişilik savaş uçakları, 1947'de ABD'nin baskısı ile yok edilmişler... Daha doğrusu bunların 50 tanesi, yağlı brandalara sarılarak Kayseri'de yeraltına gömülmüş.
Türk-Amerikan ilişkilerine ışık tutan bir gelişme değil mi bu?

Ya hep ya hiç
Amerika bize bir şey verdiği zaman, o ana kadar sahip olduklarımızın yok edilmesi şartını hep koşmuyor mu? Bu uçaklar konusunda da böyle olmuş. ABD, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından elinde kalan binlerce uçağı müttefiklerine dağıtmak üzere çalışma başlatmış. Nihayetinde ABD'li yetkililer ile 1947'de anlaşmaya imza atılmış. Anlaşma gereği Türk ordusunun envanterindeki tüm Alman FW-190'lar imha edilecekmiş. O tarihten sonra uçaklar hiç görülmemiş.

Daha neleri gömdük?
Acaba Amerika'yı tatmin etmek için toprağın altına gömülen daha başka neler vardır? Örneğin bağımsızlığın ve egemenliğin bazı öğeleri acaba nerelerde gömülüdür?
Bir Amerikan sömürgesi olan Irak'ın topraklarında rahatça üslenen, yaşayan PKK'lılar ve liderleri de, ABD ile iyi ilişkileri sürdürmek için bizim görmezden geldiğimiz gerçekler arasında değil midir?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA