Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Kontrollü ve kontrolsüz darbeler hangileridir?

Siyasi sözlüklerde artık "Kontrollü darbe" diye yeni bir kavram var... Hatırlanacağı gibi CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu geçenlerde 15 Temmuz darbe teşebbüsünü "Kontrollü darbe" olarak nitelemişti. Kılıçdaroğlu 15 Temmuz darbe girişiminin FETÖ ya da CIA tarafından değil, bizzat darbenin hedef aldığı AK Parti iktidarı tarafından kontrol edildiğini iddia etmişti.

Ruh hastası mı?
Bu tür yeni kavramları herkesin hemen benimsemesi kolay değil. Nitekim Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş "Darbe girişimi darbe girişimidir. Bunun kontrollüsü kontrolsüzü olmaz. Bunun üzerinden şike yaparak ikbal elde etmeye kalkana 'ruh hastası' denir" diyerek bu kavramın mucidinin ruh hastası olabileceğini hatırlatmıştı.

Teşvik edilmeli
Ancak Türk dilini zenginleştiren ve siyasi sözlüklere derinlik katan bu tür kavram üretimlerinin kınanmasından çok teşvik edilmesi, herhalde daha doğru olacaktır. Bu aynı zamanda siyasete yön veren olayların hangilerinin kontrollü hangilerinin kontrolsüz olduğunun araştırılması yolunu da açacaktır.

Kasetleri kim kontrol etti?
Örneğin Deniz Baykal'ın bir kasetle istifaya zorlanması ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun boşaltılan CHP Genel Başkanlığı'na getirilmesi kontrollü mu yoksa kontrolsüz mü gerçekleşmiştir? Bazılarına göre bu olay Pensilvanya tarafından kontrol edilmekteydi. Baykal'ın bu olay sonrasında Pensilvanya'ya selam göndermesi de, CHP'de kontrollü darbe olduğunu iddia edenleri hiç şaşırtmamıştı.

Ruh sağlığı kontrolü
CHP'de yer alan gelişmelerden kontrolsüz olanlar, her seçim sonrasındaki yenilgiye rağmen bu partide hiçbir şeyin değişmemesinde bulunabilir. 16 Nisan referandumundan sonra da CHP'de bir şeyin değişeceğini zannedenlerin ruh sağlığı kontrolünden geçmeleri herhalde gerekecektir.

28 Şubat'ın kontrolü
Bu arada tarihçiler ve sosyologlar 28 Şubat post-modern darbesinin kontrollü mü yoksa kontrolsüz mü olduğunu araştırmaya başlamış bulunmaktadırlar. 28 Şubat sürecinde o zaman CHP'de Genel Başkan olan Deniz Baykal "Silahlı Kuvvetler de sivil toplum örgütüdür" dediği için, darbenin CHP'nin kontrolünde olduğu ihtimali ağırlık kazanmaktadır. Ama 28 Şubat'a verilen destek ilk seçimde CHP'nin barajın altında kalmasına mal olduğu için de, bu darbenin kimin tarafından kontrol edildiğini kestirmek zorlaşmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA