Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Kışı kapıda tutacak beş sihirli formül

Beslenmenizde yaptığınız küçük değişiklikler kışın hasta olmanızı önler. Aynı önlemler hastalığa yakalandığınızda da hızlı iyileşmenizi sağlar. Bal, yoğurt ve şifalı bitkilerle hazırlayacağınız sihirli formüllerle bu kış hastalıklardan uzak kalabilirsiniz

Yorgunluk günlük hayatta sıkça rastladığımız bir durum. Çok çalışmak, kaliteli uyku uyuyamamak, stres ve bazı enfeksiyonlar uykusuzluk yapabildiği gibi kansızlık, bazı mineral ve vitaminlerin vücutta eksikliği, bazı hormonal dengesizlikler de yorgunluğun kronikleşmesini sağlayabilir. Yorgunluk eğer peşinizi bırakmıyorsa kanda demir, B 12 ve magnezyum değerlerine bakmak, tiroit gibi endokrin hastalıkları değerlendirmek ve böbrek üstü bezlerini kontrol etmek gerekir. Eğer bu değerlerinizde bir sorun yoksa sizin sorununuz mevsimsel yorgunluk olabilir. Özellikle sıcaklık değerlerinin ani değişiklikleri ile vücudun hastalıklara yakalanma riski artar. Kapalı havaların yarattığı depresyon nedeniyle de kişi kendini yorgun hissedebilir.

KIŞ YORGUNLUĞUNA KARŞI BAL VE ELMA SUYU


Kırmızı elma ve bal kış mevsiminde yorgunluğu atmaya birebir. Kırmızı elmada bulunan klorojenik asit ve balın içerdiği antioksidanlar yorgunluğun vücuttan atılmasında doğrudan etkili oluyor. Her iki doğal yiyeceği bir arada tüketirseniz önemli bir antioksidan olan fenolü yüksek miktarda almış olur, quersetin adlı antioksidan sayesinde de enerjinizin artmasını sağlarsınız. Katı meyve sıkacağınıza bir büyük boy kırmızı elma koyup sıkın. Bardağa koyduktan sonra çok az tarçın ve bir tatlı kaşığı bal ile karıştırarak için. Ertesi gün yorgunluk belirtilerinizin da azaldığını göreceksiniz.

BOĞAZ AĞRISINA KARŞI KARANFİL VE ZENCEFİL

Zencefil hücresel düzeyde inflamasyonu önleyerek ağrı giderici etki gösterir. Kuru karanfil ise doğal aneztezik ve antiseptik öğeler içerir. Bal doğanın mucizevi bir şekilde bizlere sunduğu bir ürün ve içerdiği enzimler sayesinde enfeksiyonlara karşı koruyucu etki gösterir. Kuru karanfili havanda dövün ve bir çay kaşığı çok az ezilmiş taze zencefil ve bir yemek kaşığı bal ile karıştırarak sabah aç karnına bol su ile tüketin. Boğazdaki yanma, ağrı ve enfeksiyonların oluşmasında kalkan olan bu üçlüyü aşırı soğuk havalarda bir haftalık kür olarak tüketin.

ÖKSÜRÜĞE KARŞI SÜT VE HATMİ ÇİÇEĞİ

Süt ılık olarak içildiğinde boğazda yumuşama etkisi gösterdiği için hastalıklara karşı etkilidir. Ancak hatmi çiçeği ile beraber içtiğinizde kronik öksürüğünüzün bile anında kesildiğini görürsünüz. Cezveye 4-5 hatmi çiçeğini bir su bardağı süt ile beraber koyarak salep kıvamına gelinceye kadar kaynatın sonra süzün. Üzerine bol tarçın ekleyerek için. Boğaz ve genzinizdeki tüm balgamın sökülmesini sağlayacaktır.

GRİPSAVAR ÇORBA

Taze sebzeler, kuru baklagiller ve bol baharatla hazırlanmış çorbalar bolca antioksidan içerdiği için grip ve soğuk algınlığını da silip süpürür. Tavuk suyuna soğan, sarımsak, lahana ve domates ekleyerek yaptığınız çorba ise karlı havalarda sizi dinç tutacak başka bir iksirdir. Tencereye iki adet kuru soğan, 5-6 diş sarımsak, bir adet havuç, karnabahar ve lahanayı koyun. Üzerine tavuk suyu ve çok az su ekleyerek pişirip robottan geçirin. Üzerine kırmızı pul biber ve limon koyarak öğlen ve akşam birer kase için.

YOĞURT HER DERDE DEVA

İçerdiği probiyotikler sayesinde doğal bir bağışıklık sistemi güçlendirici yoğurt, yararlı mikroorganizmalar ve laktik asitler sayesinde de bizi hasta eden zararlı maddelerin bağırsaklarda ölmesini sağlayan doğal ilaç. Ancak yoğurdu hastalık savar sebzelerle yemek daha etkili. Sade yoğurdunuza çok az sarımsak ezin, bol dereotu koyup çok az da kereviz veya taze rezene eklediğinizde kışı hastalıksız geçirme şansınız yükselir. Yoğurda çok az zeytinyağı eklemek de bağışıklık sisteminizin kuvvetli çalışmasını sağlar.

GÜNÜN BİLİMSEL NOTU

KATI YAĞLAR HAFIZAYI VURUYOR

Amerikan Kalp Birliği'nin yayınladığı son araştırma trans yağ asitlerinin hafıza kaybına neden olabileceğini ortaya koyuyor. Aktif olarak çalışan bin orta yaş sağlıklı erkek üzerinde yapılan araştırmalar yüksek miktarda trans yağ asidi içeren yiyecek tüketmenin hafızayı zayıflattığını gösterdi. Bu yeni çalışma katı yağlar, hazır bisküvi gibi unlu mamüller ve kızartma türü yiyeceklerin vücudun tüm sistemlerinde olumsuz etkiler oluşturabileceğini gösteriyor. Trans yağ asitleri beyin hücrelerinde oksidatif hasara neden olarak hafıza bölgesinde de tahribat oluşturuyor. Bu nedenle katı yağları beslenmenizden uzaklaştırmak, kızartma ve işlenmiş et ürünlerini yememek, marketlerden hazır bisküvi, kek gibi unlu mamülleri almamak hem kronik hastalıklara karşı korunmak hem de hafıza gücünü kaybetmemek açısından oldukça önemli.

BALLI BAĞIŞIKLIK ÇAYI

Bal sadece soğuk günlerde değil, aslında her gün düzenli olarak yememiz gereken doğal iksir. Bağışıklığınızı kuvvetlendirecek bu ballı çayı da gün içinde en az dört fincan içmenizi öneririm.

MALZEMELER


1 çay kaşığı ısırgan otu
1 çay kaşığı karanfil
5-6 adet adaçayı yaprağı
Çeyrek limon
1 tatlı kaşığı bal

YAPILIŞI

Demliğe ısırgan otu, karanfil, adaçayı ve limonu koyup üzerine sıcak su ekleyerek beş dakika demlendirin. Bardağa aldıktan sonra bir tatlı kaşığı bal ile karıştırarak servis edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA