Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YAVUZ DONAT

Avrupa?da Türk kaplanı: Remzi Kaplan

Remzi Kaplan "yaşamı filmlere konu olacak bir insan." Yozgat'ın Sorgun ilçesinin, Bahadın beldesinden. Babası Ankara'da Maltepe-Savaş Sokak'ta kapıcılık yaparmış. Remzi de Maltepe pazarında "limon" satarmış. "Salatalık soyup satarmış." Önce "anneleri ampul fabrikasına işçi olarak" Almanya'ya gelmiş. Sonra "babalarını" aldırmış... Montaj fabrikasına. Ardından çocuklarını.

***

Remzi Kaplan: - Çocuktum, ufacıktım... Alman pazarlarında çöp toplardım... Boş sandıkları temizlerdim... Araçlara park yeri gösterirdim... Eksi 20 derecede burnum donar, kulaklarım donar ama ben sokaklarda çalışırdım.

***

1974'te ailece "GELTAT Bakkaliye"yi açmışlar. 1978'de Remzi kendi işyerinin sahibi olmuş: Dostlar Gıda Pazarı. Bu arada "pazarcılık" da yapıyormuş. "İki işle" yetinmemiş. Bir de orkestra kurmuş: "Dostlar Orkestrası." "Ben saz çalıyordum... Düğün, derneklere gidiyorduk... Para kazanıyorduk. İki Almanya birleşince "Doğu'da dönerci yok" demiş, hemen orada bir dönerci dükkanı açmış. Yani "bir koltukta dört karpuz." Hepsini de taşımış. - Ama günde 18-20 saat çalıştım.

***

- Bir gün kendi, kendime dedim ki... Remzi, döner işi iyi iş... Ama dışarıdan hazır döner alacağıma, et işine gireyim... Dönerimi de kendim yapayım... Ve yaptım. 1991'de "döner fabrikası" kurmuş. Sonra bir fabrika da Hollanda'da çalıştırmaya başlamış. Şu andaki durum: Remzi'nin "dört döner fabrikası" var. İkisi Berlin'de, biri Hamburg'da, biri de Hollanda'da. Berlin'de üç, Hollanda'da dört döner dükkanı var. Dükkan dediysek "dört, dörtlük lokanta." "1.400 noktaya" döner dağıtıyor. Fransa, Belçika, Danimarka, İtalya, Finlandiya'ya döner ihraç ediyor. Ayrıca "Avrupa, Döner İmalatçıları Derneği Başkanı."

***

Stern, Türkiye'ye bir "ekip" göndermiş. Remzi'nin "doğduğu yere... Bahadın'a." Onun yaşamını "yazı konusu" yapmış. Berlin'deki fabrikasını bazı siyasiler (CHP'den Adnan Keskin gibi), bazı sanatçılar (İbrahim Tatlıses, Doğuş, Alişan) gezmişler. Bild, yine onun hikayesini sayfalarına taşımış. Berliner Zeitung gazetesi de. Sakıp Sabancı "ekibini" göndermiş, "gidin, bu adam kendi başına neler yapmış" diye inceletmiş.

***

- Remzi... Bravo sana... 44 yaşındasın ve burada mucizeler yaratmışsın... Tebrikler. - Ah abim, ah... Eşimle pazarlarda neler çektik, bir bilsen... Hava eksi 20 derece... Benim bıyıklarım donmuş, eşimin saçları buz kesmiş... Parmaklarımız birşeyi hissetmez hale gelmiş... Ve biz çalıştık, çalıştık, çalıştık... Hala çalışıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA