Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FARUK ERDEM

Vaatleri dinledik icraata bakıyoruz

Partiler seçim vaatlerini bir bir açıkladı. Emekliye, işçiye, memura, işsize, engelliye, kadına dokunan vaatler var. Seçmenin kafası ise net: "Yapacağım diyene değil, yapana bakıyorum"

Geçen hafta partilerin seçim vaatlerini dinledik. Bu kez ekonominin özellikle de sosyal kesimlerin öne çıkması sevindirici. Emeklinin, memurun, işçinin, esnafın, gençlerin, işsizin, engellinin, kadınların hayatlarına dokunacak birçok yenilik geliyor. Ancak vaatten çok icraat lazım. AHaber'in özel yayınında da dile getirdim. Diğer partilerin vaatlerinden çok AK Parti'nin beyannamesi toplumda heyecana sebep oluyor. Çünkü diğerlerine göre iktidarın en büyük adayı. Bu nedenle söyledikleri de vaatten çok icraat olarak algılanıyor. Gelin AK Parti'nin çalışma hayatını ilgilendiren müjdelerinden bazılarını bir kez daha hatırlayalım…

Emekliye çifte zam:
Daha önce 100 lira zam alan bin ve bin 100 liranın altında maaşı olan emeklilere ilave 100 lira daha ödenecek. Onlar için zam yıllık 2 bin 400 lira olacak. Bin 100 liranın üzerinde maaş alanlar için 100 liralık bir zam daha gelecek. TOKİ'nin ev müjdesi de beyanname de yer alıyor. Çalışan emeklinin maaşından kesilen yüzde 10 SGDP de kaldırılıyor. Düşük maaşları artıracak intibak çalışmasının işareti de beyannamede bulunuyor.

Kadınlara yarı zamanlı iş:
Kadınların çocuk sahibi olduktan sonra alacakları altın parası devam ediyor. Ama daha önemlisi çocukları okul yaşına gelene kadar yarım gün çalışma hakları olacak. Bunun ilk çocuk için 2 sonraki için 4 ve sonrakiler için 6 ayı tam maaşlı kalan süreler ise yarım maaşlı olacak.

Gençlere teşvik ve maaş:
Genç işçi çalıştıran işyerlerine bir yıl maaş desteği verilecek. İşini kurmak isteyenlere de hem hibe hem de faizsiz kredi var.

ASGARİ ÜCRET


Asgari ücret 'bu maaşı verin' diye değil, 'Bundan daha az verme' diye belirleniyor. Bu ücret prim ödemeleri, işsizlik maaşı, borçlanmalar ve asgari geçim indirimi gibi birçok ödemeyi belirliyor. AK Parti sözcüleri 1300 liralık asgari ücretle ilgili ciddi bir çalışma yaptığını beyan etti. İşçiye 300 lira zam geliyor.

Hizmetin tespiti

Ağabeyim 20 senedir Kanada'da. Fakat İstanbul'da ikâmet ediyor gibi göründüğü için GSS borcu çıktı. Bunu nasıl sildirecek? Güzin GÜNDOĞDU
Yurtdışında ikâmet edenlerin GSS primi ödemesine gerek yok. Bulundukları ülkedeki büyükelçiliğimizden alacakları ikâmet belgesini nüfus müdürlüğüne göndererek MERNİS kaydını değiştirmeleri lazım. Bu şekilde SGK borcu da silinecektir.

Farklı değil

Emekli olduktan sonra aynı işyerinde 10 yıldır çalışıyorum. İkinci kez kıdem tazminatı alabilir miyim? Ali TAŞ
Kıdem tazminatı ya da izin konusunda emekli ya da emekli olmayan ayrımı yok. Aynı kurallar geçerli. 10 yıldır çalıştığınız işyerinden kendi isteğiniz dışında çıkartılırsanız 10 yıllık kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. İstifa ederseniz alamazsınız.

İstifa yetmez

Elemanlarımız kendi isteğiyle ayrılıp tazminat almak istiyorlar. Dava açmakla da tehdit ediyorlar. Böyle bir hakları var mı? A. ONGUN Kendi isteğiyle ayrılan işçinin tazminat hakkı yok. Mesai ya da ücret konusunda aksaklıklar varsa haklı fesihle ayrılma hakları var. Bu konularda ödemeleriniz tam ise istifa eden işçiye tazminat ödenmiyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM

17.10.1971 doğumluyum. 01.12.1989 tarihinde işe başladım. 6750 prim günüm var. Ne zaman emekli olabilirim? Sedat SEDEF
25 yıl 52 yaş ve 5525 prim günü şartlarınız var. Yılınız ve priminiz dolmuş. Yaşınızın dolacağı 17.10.2023 tarihinde emekli olursunuz.

01.09.1970 doğumluyum. SGK girişim 18.05.1989. Prim günüm 3791. 2001 doğumlu bir çocuğum var. Ne zaman emekli olurum? Nesrin HAKSEVER
20 yıl 45 yaş ve 5300 prim günü şartlarına tabisiniz. Yılınız ve yaşınız dolmuş. Priminiz eksik. Doğum borçlanması yaparak 720 gün kazanırsınız. 4511 gün eder. 789 gün daha prim ödeyip emekli olursunuz.

26.12.1975 doğumluyum. 10.09.1997 tarihinde ilk sigorta girişim oldu. 5330 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? İbrahim ŞENGELEN
25 yıl 57 yaş ve 5900 prim günü şartlarınız var. Üç şart da tamamlanmamış. Askerlik işe girişten önce ise 4 ay borçlanarak 56 yaş ve 5825 günle emekli olursunuz.

Sorularınızı bekliyoruz

Sorularınızı bizesorun@ sabah.com.tr ve faruk.erdem@ sabah.com.tr adresine gönderebilirsiniz. Ayrıca bize Twitter'dan @farukerdem adresinden ulaşabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA