Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Pembe taksi de lazım

Sivas'ta dokuz yıllık taksici Gökhan Şimşek'e ait olan 'pembe taksi', sadece saat 08.00 ile 20.00 arasında çalışacak ve erkek müşteri almayacak.
Araç kadınlara özel olduğu gerekçesiyle lambalarından koltuk kılıflarına, direksiyonundan vites topuzuna kadar pembeye boyandı. Aracı da bir kadın şoför kullanacak. Ancak bu uygulama, sosyal medya kullanıcılarından büyük tepki görmüş. Birçok kullanıcı bu fikri seksist bulurken, bazıları da sorunun pembe taksiyle değil, tacize karşı caydırıcı cezaların getirilmesiyle çözüleceğini belirtmiş. Pembe otobüs fikri de benzer şekilde tepki çekmişti. 'Pembe taksi, pembe metrobüs gibi uygulamalar herhalde kadınları toplumdan izole etmekte, sokağa çıkma yasağının bir alt aşaması oluyor', 'Sivas'ta kadınlara özel pembe taksi uygulamasına geçilmiş; bu 'çarşaf giymek kadınları özgürleştirir' demekle aynı' gibi ve 'Kaçın şeirat geliyor' diye paranoyayı pompalayan yorumlarda bulunanlar olmuş.

EĞİTİM ŞART!
Niye her şeyi bu kadar abartıyoruz! Pembe taksi, pembe otobüse de ihtiyaç duyulabilir. Eşinizi, sevgilinizi ya da kızınızı taksiye bindirirken, şöyle kafanızı eğip şoförün tipine bakmıyor musunuz? Tıka basa dolu bir otobüs yerine boş bir otobüsü beklemiyor musunuz? Elbette namuslu, saygıdeğer şoförlerimiz var, toplu taşıma araçlarında kadınlara öncelik tanınıyor ama bazen sepetten çürük elmalar çıkmıyor mu? Tacizci yolcular, tecavüzcü minibüs şoförleri yok mu?
Elbette tacizi; kadınları, erkekleri ayrı bindirerek çözemeyiz, önce eğitim şart ama 'pembe' araçları uygulamaya sokanları ya da kullanmayı tercih edenleri niye anında seksist ya da şeriatçı ilan ediyorlar? Az da olsa pembe taksi, pembe otobüs olsa fena mı olur? Dünyanın birçok ülkesinde kadınlara özel taksi, ulaşım aracı vs. hizmeti sunuluyor. Niye Sivas'ta biri pembe taksiyi akıl edince 'tü kaka' oluyor? Şu 28 Şubat kafasından hâlâ kurtulamadık gitti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA