Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ESRA TÜZÜN

Suda doğurduğum oğlum Ege tam bir 'bambam' oldu

O radikal bir anne... Suda doğum konusunda Türkiye'de öncü oldu. Gülistan Artır; suda doğumun, oğlu Ege'nin kişiliğini etkilediğini söylüyor: Oğlum suda doğduğu için güçlü ve mücadeleci oldu!

Oğlu Ege'yi Anadolu Sağlık Merkezi'nde suda doğum yöntemiyle dünyaya getiren Gülistan Artır, bu yöntemle ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Neden suyun içinde doğum yapmayı tercih ettiniz?
Aslında özel bir nedeni yok. Tamamen içgüdülerim beni suda doğurmaya ikna etti. En başından beri normal doğum yapmaya ve ağrı kesici almadan doğurmaya niyetliydim ama yapabilecegimden çok da emin degildim. Suda doğumla ilgili bilgiler karşıma çıktığında, en rahat bu şekilde doğum yapabileceğimi hissettim ve bu yöntemle doğurmaya karar verdim.

* Bu doğumu nasıl yapabilirim, Türkiye'de yapılıyor mu, hangi doktora gitmeliyim diye araştırırken nasıl bir yol izlediniz?
En başta internetten daha önce suyun altında yapılan doğumları bulmaya başladım. Birkaç gün içinde suda doğumla ilgili tüm ayrıntıları öğrenmiştim. Kafamdaki tek soru; doğumu nerede gerçekleştirebileceğimdi. Sonrasında yurtdışından birkaç kitap getirttim. Doğumu nerede yapabileceğimi öğrendim. Anadolu Sağlık Merkezi'nde bu imkanın olduğunu öğrenip, onlarla irtibata geçtim. Suda doğum seminerlerine katıldım. Barbara Harper'ı resmen soru yağmuruna tuttum, kafamdaki en küçük detayları bile sordum ona.

HER KADIN BUNU YAPABİLİR
* Suda doğum Türkiye'de yaygın değil. Bu yöntemle doğurmaya karar verdiğinizde hiç endişelenmediniz mi?
Bu beni çok düşündürmedi. Bir kere kafama koymuştum. Suda doğumu o kadar kendime uygun buldum ki, Türkiye'de yapan bir yer bulamasaydım sanıyorum İngiltere'de doğum yapmayı bile deneyecektim. Hamileliğim çok normaldi, tüm şartların iyi olması da bu kararımı destekledi. Riskli bir durum olsaydı, suda doğum yapmaya cesaret edebilir miydim, bilmiyorum. Doğum şeklini seçerken bence insanların ne istediğini bilmesi çok önemli. "Ben suda doğum yapabilirim" diyen her kadın, bebeğini bu şekilde doğurabilir bence.

* Suda doğum çok özel bir yöntem. Doktorunuzu seçerken nelere dikkat ettiniz?
Doktorumu, beni desteklediği ve bu konuda bilgili olduğu için seçtim. Güven gerçekten çok önemli. Önceki doktorum bu konuya oldukça önyargılı yaklaşmıştı. Doktorunuzun sizin istek ve düşüncelerinize saygı duyması çok önemli.

* Bu yöntemle doğurmaya karar verdiğinizde çevrenizdekiler, eşiniz ve aileniz size nasıl bir tepki gösterdiler?
Beni yeterince tanıyorlar ve istediklerimi elde etme konusunda ne kadar inatçı olduğumu biliyorlar. Bu yüzden olsa gerek, bana hiç tepki göstermediler. Özellikle eşim, başından sonuna kadar bana destek oldu bu kararımda. Her ne kadar doğumu kadın yapıyor olsa da, annenin hangi yöntemle doğuracağına, kadın ve erkek birlikte karar vermeli. Bu konuda çiftlerin uyumlu olması bence son derece önemli.

YÜZEREK FORM TUTTUM
* Bu yöntem için önceden herhangi bir egzersiz ya da spor yaptınız mı?
Sadece yüzerek form tuttum. Tabi bu da beni ve bebeğimi, hem fiziksel hem de psikolojik yönden doğuma hazırladı.

* Doğum anınızı anlatır mısınız? Ne zaman suya girdiniz? Kaç saat sancı çektiniz? Suyun içinde olmak ağrılarınızı azalttı mı?
Suya girmek için rahmin 6 santim açılması gerekiyor. Bu, doğumu yavaşlatmamak için de son derece önemli. Ben hastaneye geldiğimde rahmimde 4 santim açılma olmuştu ve bu açılma yaklaşık 6 saatte gerçekleşti. Suya girdikten 1.5 saat kadar sonra 10 santime ulaştım. Bu oldukça hızlı bir açılmaydı. Doğum için çok çalıştığım için en ufak detayları bile biliyordum. Bilmek, insanın içinin rahatlamasına neden oluyor. Suda geçirdiğim iki saat sancısız değildi, hatta en sancılı evreydi ama suyun dışında olsaydım dayanabileceğimi sanmıyorum. Çünkü ara sıra sudan çıkıp monitöre bağlanmam gerekiyordu ve benim için işin en zor kısmı buydu.

* Bu anı eşinizle nasıl paylaştınız?
Eşim tüm evreler boyunca suda yanımdaydı yani o da birebir yaşadı her evreyi. Onun orada olması en büyük destekti benim için. Sürekli elimi tutuyordu. Sancılarım geldiğinde ise annem ve kayınvalidem sürekli imdadıma koştu. Bana sık sık masaj yaptılar. Oğlumuzu kucağıma aldığımda, eşim de en az benim kadar heyecanlıydı. O an yaşadığımız mutlululuğu size kelimelerle anlatamam. Eşimin oğlumuzun göbek bağını keserkenki heyecanını da ömrüm boyunca unutamam.

* Doğum kaç saat sürdü? Doğum sırasında suni sancı ya da ağrı kesici gibi ilaçlar kullandınız mı?
Doğumun son iki evresi yani 10 santim açılma ve ıkınma evreleri toplam iki saat sürdü ve ben bu sürede hep suyun içindeydim. Hiçbir ağrı kesici almadım. Sanıyorum ki, işe yarayacak tek ağrı kesici epidural olurdu ama o zaman da işin boyutu bir hayli değişirdi. Ama mecbur kalsaydım onu da kabul ederdim.

OĞLUM SU ÇOCUĞU
* Doğum sırasında bu yöntemi tercih ettiğiniz için pişmanlık duydunuz mu?
Sonlara doğru pes edecek gibi oldum ama eşim, annem ve kayınvalidem beni yüreklendirdi. Hepsi bu yöntemle doğurmayı ne kadar çok istediğimi biliyordu. Bu nedenle bana hep destek oldular, beni hiç yalnız bırakmadılar.

* Suda doğumun bebeğinizin ruhsal durumunda bir farklılık yarattığına inanıyor musunuz?
Sadece suda doğumun değil, vajinal doğumla ikisinin bir fark yarattığına kesinlikle inanıyorum. Çok mücadeleci, çok bilinçli ve fiziksel olarak güçlü bir çocuk Ege. Tam bir 'bambam'... Suyu da hep sevdi hatta iki yaşına gelmeden kollukla suda desteksiz durabiliyordu. Sanıyorum önümüzdeki yaz kolluklarla yüzmeyi öğrenebilir.

* Doğumdan sonra, ne kadar sürede ayağa kalkıp normal yaşantınıza geri döndünüz?
Hastaneden doğumun ertesi günü ayrıldım ve hemen normal yaşamıma döndüm. Doğum sonrasında bir problem yaşamadım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA