Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

KVK ve Genpa'yı sollayan en genç marka Netcell

Son yıllarda cep telefonu piyasasında öne çıkan bir marka var; Netcell. Şirketin kurucularından Ali Yılmaztürk ile bundan bir yıl önce kadar Misafir Odası söyleşisi yaptığımda Netcell'in başarı öyküsünü de aktarmıştım.
Şimdi önüme gelen rakamlara bakıyorum da Netcell'in Genpa ve KVK'yı telefon satışında geride bıraktığını görüyorum. KVK ve Genpa'nın cep telefonu pazarının en büyüklerinden olduğunu bildiğimden Netcell'in bu başarısının küçümsenmemesi gerektiğini düşünüyorum.
2004 yılında şirket yaklaşık 2 milyon adet cep telefonu satınca, cep telefonu pazarında 2004 yılını 'İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması'nda 381 trilyon TL'yi aşan cirosuyla birinci bitirmiş. Genel ciroda ise altıncı olmuş. Önceki gün Netcell'in Genel Müdür Yardımcısı Sevan Şahingöz, bu yıl da pazarda iddialı olduklarını söyledi ancak birkaç noktaya dikkat çekti.
Cep telefonu piyasasında 2005 yılına ilişkin tahminler başlangıçta çok iyimserdi. Ancak Telekomünikasyon Kurumu'nun yeni düzenlemeleri yüzünden ilk iki ay cep telefonu ithalatı yapılamadı. Ardından da ÖTV hatırlarsanız yüzde 6.7'den yüzde 20'ye çıktı ve bir anda pazarda satışlar bıçak gibi kesildi. Üstüne üstlük kaçak yolla Türkiye'ye giren ve vergilerin ardından resmi yolla satılan telefonlara oranla yüzde 40-50 daha ucuz olan cep telefonları da bu pazarı baltaladı. Neyse ki temmuzda çıkan yasayla bildiğiniz gibi kaçak cihazların önü kesildi. Şahingöz'ün anlattıklarına bakılırsa, geçen yıl 6.5 milyon adet olan cep telefonu pazarının yüzde 25'ini kaçaklar oluşturmuştu. Yani alınan tedbirler sektöre biraz nefes aldıracak. Şimdi cep telefonu pazarının önünde sakin geçecek olan bir ağustos ayı var. Şahingöz, "Ramazanda da bir canlılık beklemiyoruz. Sonraki 45-50 günlük süre bizim için önemli olacak" diyor ve 2005'i de yine birinci kapatacakları iddiasında bulunuyor. Cep telefonu pazarındaki kıran kırana geçen rekabetin sonuçlarını bekleyip göreceğiz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA