Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Kilogramı 7 dolarlık ihracatı teşvik etmek

Mademki büyümeye en büyük katkı ihracattan geliyor... O halde yeni teşvik düzeneğinde ihracatçıya ağırlık vermek, akla yakın bir tercihtir. Hele ki kilogram fiyatı yüksek olana odaklanmak, büyümeye katkıyı da aşar, cari açıkla savaşta elimizi güçlendirir.
İhracatımız içinde 8 yıldır liderliği elinde tutan otomotivcilerden söz ediyorum. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu ile sektörün katma değerini tartışıyoruz. Orhan beyin üzerinde durduğu konu, 22 milyar $'lık ciroya katkı dışında otomotivcilerin Ar-Ge'ye verdiği önem...
İlk 8 ayda ihracatın %18'ini sağlayan otomotivciler, AB'deki durgunluğa rağmen 18 aydır ihracatını artırmayı başarmış. Yoğun rekabet ortamında %10'un altına dahi düşen kârlılığa rağmen otomotivcilerin ihracat iştahı azalmış değil.
Orhan Sabuncu "Afrika, heyecan verici ve gelişen yeni hedef pazarımız" diyor ve ekliyor: "500'ü büyük 3 bin üyemizle yan sanayiyi de geliştirerek büyümeye katkı veriyoruz." Bir sonraki aşamada varılacak nokta, yan sanayinin otomotiv ihracatı içindeki payını %40'lardan daha yukarı çekmek.
Burada dikkatimi çeken, Başbakan'ın ifadesiyle "ikinci büyük sıçramaya" hazırlanan ekonomide yeni teşvik sisteminin, vahşi sulama değil, damla sulama örneğindeki gibi, katma değer üretenlere yönelik olması zaruretidir.
Doğası gereği kurumsallıkta ileri boyutlara varmış otomotivcilerimizin yeni teşvik sisteminde öncelik alması, bir yandan daha fazla ihracatı tetikleyecek, diğer yandan kamunun endüstriye akıtacağı can suyunun ziyan olmamasını sağlayacak.
Hatırlayalım, katma değeri düşük ürünü teşvik ederseniz, geleceği ipotek altına alırsınız. Kilosu 70 centlik ihraç malı yerine, ortalaması 7 $'lık otomotiv gibi sektörleri tercih etmek daha akıllıca bir tutumdur.
Kaldı ki sektörü de aşıp, ihraç birim fiyatı yüksek olan şirketlere, hatta bizzat o ürüne daha fazla teşvik sağlamak gereklidir. Neticede kapamamız gerek cari açık, hızlandırmamız gereken büyüme ve yetişmemiz gereken 2023 hedefleri hepimizin zihnindedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA