Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Bambu gibi büyüyebilmek

İnovasyon Haftası'nın açılışında TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ihracatımızın geleceğine dair bir öngörüsünü paylaştı: "İhracat, inovasyonla tıpkı bambu gibi kök salıyor."
Bambu tarımı bize yabancı olduğu için meramını detaylandırıyor: "Bambu, 5 yıl boyunca en ideal şartlarda dahi gelişme göstermez. Ardından sihirli bir el dokunmuş gibi birdenbire günde 40-45 cm hızla büyümeye başlar ve 6 haftada 27 metreye ulaşır."
Büyükekşi'nin mesajı; konunun sihir değil, bambunun sabırla saldığı kökleri olduğu üzerinedir. 60 bin ihracatçının da sabırla ve istikrarla inovasyona yatırım yapması, bu yüzdendir.
Bizde bambu yok ama yakın mecaz türkülerimizde var: "Kuşburnu dikeniyim, dibine dökeniyim." Yıllarca durur ve dibine döker meyvesini... Fakat ben Büyükekşi'nin bambu örneğinde kalıp, katkı vermek istiyorum.
Bambu tarımı için bambunun köklerindeki sabır ve ona sulak yer sağlamak dışında, iklim oluşturmak da hayati role sahiptir. TİM üyesi 60 bin ihracatçının yıllardır inovasyon üzerinden katma değere kök saldığı doğrudur. Peki gerisi?
Gerisi şudur: Eko sistemde bambunun sabrı ve istikrarı gerek şarttır. Ancak buna ilaveten yeter şart, iklimin havası, suyun bileşeni, ısının, nemin durumudur.
Misal finans iklimi? Her 100 liralık kaynak için 250 lira teminat isteyen, risk almayıp kolay kazanç peşindeki bankacılık sistemi bambu yetiştirmez, kurutur.
Misal YÖK? Bilim üretmek yerine diploma fabrikası gibi davranışıyla hangi bambuya bilgi enerjisi verebilir ki?
Misal bürokrasi? İmza atmaktan korkan sorumluluk almayanlar bambuyu uzatmaz, aksine can suyunu keser.
Misal süne kımıl zararlıları? Bambu tarlasını fark etmek yerine kendini kısır tartışmalara gömenler ve bambu nimetine bizi layık görmeyenler...
Bu bambu konusu daha çok su kaldırır, mikro devrimlere dek uzar, gider...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA