Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Süper zengine süper vergi

Ünlü caz sanatçısı Ray Charles ABD'deki ırkçılığı protesto eden şu meşhur esprisiyle bilinir: "İyi ki yalnızca körüm, ya bir de zenci olsaydım." Bu zenci sanatçının vasiyeti de, sanatı kadar yüce ilham barındırır. Sizce dev mirasını kime bırakmış olabilir? Bu soruya herkes "tabii ki körlere..." cevabını verir ama Ray, sürpriz doludur: "Benim görmeye dair hiçbir zenginliğim yok. Servetimi sesimden yaptım ve varlığımın kaynağı kulağım... Bu yüzden servetimi sağırlara bırakıyorum."
Vergi, servetten, gelirden, hasattan alınıyorsa, daha fazla vergi geliri için daha fazlası olana gidilmesi akla yakın gelebilir. Bu da zenginlerin toplumun finansmanına katılımında daha fazla fedakârlık etmesi anlamını taşıyor.
Dünyanın en zenginlerinden Warren Buffet'in küresel kriz başladığında sarf ettiği "ABD Kongresi süper zenginleri kollamaktan vazgeçsin" sözleri, fedakârlığın toplumun her kesimine eşit paylaştırılması yönünde bir "çağrı" niteliği taşıyordu.
Kendisinin ödediği verginin, şirket çalışanından daha düşük, adeta "komik" kaldığını itirafla Buffet "zenginlerden daha fazla vergi alınsın" çağrısını yapıyordu. Nitekim bu çağrısını duyan Obama, zengin vergisini seçim stratejisine koymakla kalmayıp hayata geçirme dirayetini de gösterdi. Bizde bile zengin vergisi çalışmaları başlatılmış durumda...
Ancak dün Obama bu yolda yeni bir adım attı ve ülkenin en büyük finansal şirketlerinden ek vergi alınmasını içeren plan hazırladı. Bir bakıma "zenginden alıp orta sınıfa verecek" ve bugün yapması beklenen konuşmasında, bu yolla birikecek 300 milyar $'a yakın kaynağın, orta sınıfın vergi yükünü hafifletmekte kullanılacağını ilan edecek.
Yakın geleceğe dair ABD'de denenecek yeni vergiden söz edeyim. Şişmanlık vergisi... Her hafta ortalama insan ağırlığı 1 gram artan ABD'de bu vergi sayesinde obeziteye uzanan beslenme alışkanlıkları budanacak. Alkol yasağını da içeren bu planın 2020'lerde başlayacağı biliniyor.
Sermaye birikimini başaramayıp servet birikiminde dünya ligine giren Türkiye'de bu süper zenginden süper vergi kavramı daha çok tartışılacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA