Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

'İnsanı, bilgiyi, finansı yönet'

Girişimci İşadamları Vakfı'nın ödül törenindeyiz. "İktisadi hayatın ahlakını temellendirmeyi esas almanızı takdir ediyorum" diyerek Vakfın yönetimini cesaretlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iş yapma kültürüne dair ilginç bir tespit yapıyor: "İnsan insanın kurdudur anlayışı yerine komşusunun siftahını da gözeten anlayış esas olmalıdır."
Sınırsız kazanma kimseyi mutlu etmiyor. Geçmişimizde sömürü lekesi yok ve komşusunun hakkını gözeten ahilik anlayışı, en büyük zenginlik kaynağımız… Cumhurbaşkanı, krizlere maruz kaldığımız halde her seferinde bundan çıkışımızı, güçlü sosyal yapımıza ve Hacı Bektaş'ın "bir olalım, iri olalım, diri olalım" yaklaşımına bağlıyor.
Vakıf Başkanı Mehmet Koç'un konuşması da zaten bu işbirliği kültürünü yeşertmeye yönelik adımların örnekleriyle dolu. Koç, Bahariye Melek Yatırım Ağı ile girişimci gençlerin projelerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan maddi destek ve tecrübe aktarımına dikkat çekiyor.
Her 10 kişiden ancak 1'inin girişimci olduğu Türkiye'de bu sayının yetersizliğine vurgu yapıyor Mehmet Koç: "3 çocuktan en az birisinin girişimci olarak yetiştirilmesi gerek."
Devlet, tıpkı 80'lerde ihracata verdiği destek gibi belki yılda ayıracağı 20 milyar liralık fonla girişimcilik alanında mesafe alınmasını sağlayabilir. Vakıf Başkanı Koç'a göre bu bütçe için yeni kaynak oluşturulabilir, ülkemize belirli bir miktarın üzerinde yatırım yapan yabancılara vatandaşlık verilmesi bu kaynaklardan biri olabilir.
Cumhurbaşkanı Bahariye Melek Yatırımcı ağını "hayırlı ve verimli bir teşebbüs" olarak niteliyor ve girişimciliğe desteğin en az diğer hayır, hasenat işleri kadar değerli olduğunu söylüyor.
Uygulamayı ahilik geleneğinde yeni iş kuranlara yapılan yardıma benzetiyor Cumhurbaşkanı… Vakfın kuracağı Girişimcilik Akademisi ile gençlere kılavuzluk yapması gerektiğini vurguluyor.
Başarı sırlarını; "insan yönetmek", "bilgiyi yönetmek", "finansı yönetmek" diye sıralayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu başarıldığı anda neticeyi yakalamanın daha kolay olacağının altını çiziyor.
Faiz üzerinden yeni operasyonların denendiği şimdilerde özellikle finansı yönetmek noktasında, ülke çıkarını, kişisel çıkarı ve lobiler üzerinde tutanlara ihtiyacımızı bir kez daha fark ediyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA